Bécsben úgy tűnik, megcsinálják, de vajon mikortól működnek így a magyar éttermek?

Tavaly Bécs vezetése bejelentette, hogy a város 2040-re karbonsemlegessé válna, ezzel tíz évvel megelőzné a párizsi megállapodásban megfogalmazott célokat. A városi gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdaság révén a hiperlokális élelmiszerek egészen biztosan nagy szerepet játszanak majd ennek megvalósításában.

Bécsnek közel ötezer hektárnyi szántóföldje és szőlője van a város határain belül – és egyre több lesz, mert a város oktatja és támogatja a helyi termelőket ökológiai lábnyomuk csökkentésében.

Ennek előnyei leginkább a bécsi éttermekben vehetőek észre, ahol a friss, terményközpontú étlapok szépen, lassan felváltják a városhoz inkább kapcsolódó hagyományos, húsban gazdag ételeket.

Vegyük például a vegetáriánus Tian étterem kóstolómenüjének egyik kiemelkedő tételét, ami nem más, mint a kemencében párolt helyi zeller "lepény", megtöltve körtével, zellerrel és borókával, melyek mindegyike kb. hatvan kilométeres körzetben termett. Eme megközelítésnek köszönhetően az étterem tavaly megkapta a Michelin zöld csillagot, amit a fenntartható gasztronómiában kiemelkedően teljesítőknek osztanak ki.

Paul Ivić konyhafőnök azt szeretné, ha a vendéglátással foglalkozók nem trendnek, hanem gondolkodásmódnak tekintenék a fenntarthatóságot. "Étkezési szokásaink jelentős hatással vannak a környezetünkre, az egészségünkre, és a társadalmi életünkre" – mondja. "Gasztronómiai szereplőként a mi felelősségünk, hogy változtassunk a dolgokon."

Hasonló megbecsülés jellemzi az Almát, a Wieden kerületben található gasztro- és borbárt. Az étlapon többek között sárgarépás-mandulás-barackos tajine és füstölt pisztráng is szerepel, természetesen minden nap frissen elkészítve. Az Alma biodinamikus helyi borai egy dél-bécsi pincészettől érkeznek, amelynek szőlője a környék agyagos talajának előnyeit élvezi.

A kisebb termelők is megtalálják a fenntartható megoldásokat. Az úttörőnek tekinthető Hut & Stiel városi mezőgazdasági kollektíva például Bécs kávéházainak elhasznált kávémaradékából és micéliumból keverve osztrigagombát termeszt, amit aztán éttermeknek és átlagfogyasztóknak egyaránt értékesít. A Gugumuck Wiener Schnecken Manufaktur – ami szó szerint "bécsi csigagyárnak" fordítható –, Andreas Gugumuck vezetésével a húsok alacsony környezeti terhelésű, magas fehérjetartalmú alternatíváját népszerűsíti. "Mi egy körforgásban élünk" – mondja, és elmagyarázza, hogy a csigákat, zöldségeket és fűszernövényeket ugyanazon a földterületen termesztik, majd a piacokon és a cég bisztrójában értékesítik.

"A természettel való fenntartható munkavégzésnek semmi köze ahhoz, hogy le kell mondanunk arról, amit szeretünk" – mondja Ivić. "A szokások megváltoztatásáról van szó annak érdekében, hogy javítsuk a környezetünket, a bolygónkat és a társadalmat."

Freiburg pedig fennállásának kilencszázadik évfordulóját ünnepelte, de innovatív kialakításának és öntudatos polgári körének köszönhetően a középkori alapítású város a bolygó egyik legfenntarthatóbb, legélhetőbb, és leggyermekbarátabb városává vált.

(Forrás CN Traveler, fotók: Getty Images, illusztrációk)

élelmiszerek | lokális | fenntartható | magyar | étterem | trend

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom