Teljesen szembemegy a balatoni sztereotípiákkal a Zier, ahol minden a személyességről és a minőségről szól. Végigettük, végigittuk és végighevertük a Ziert és elmondjuk, miért elképesztően különleges az élmény.
Mától nyit újra a tavalyi év balatonszemesi gaszto-szenzációja, a Zier Bisztró. A hiánypótló vendéglátóhely 2022-ben kibővített vendégtérrel nyitja a szezont, mi pedig egy estére kipróbáltuk, mit is kínál a Zier Dani tulajdonos-séfről elnevezett egység.
Már első pillantásra látszik, hogy nagyon nem egy sztereotipikusan balatoni hely a Zier: a bisztró és a telken lévő tizenhárom apartman esztétikája kifejezetten a kényelmes minimalizmust, a könnyű lelassulást és azonnali relaxációt célozza meg.
A Zier szíve és lelke maga a tulajdonos, Zier Dani és csapata: Dani a Balatonon nőtt fel és célja, hogy legyőzze a tóhoz kapcsolódó vendéglátás körül kialakult negatív konnotációkat, jelesül azt, hogy nem csak a csendéletképes-csipketerítős, barna-sárga-szocipokrócos apartmanokról és a lángos-hamburger-hekk-palacsinta Bermudáról szól a balatoni vendéglátás, hanem lehet másképp és sokkal kúlabban is csinálni.
Nem véletlen, hogy már tavaly nagy érdeklődést kiváltva indult a hely és hamar fel is kapta a közönség, szájról-szájra járt a híre, hogy új, minőségi szolgáltatás nyílt Szemesen.
Persze az, hogy valami nagyon jól néz ki, közel sem lenne elég, és a Zierben tudják ezt: elképesztően kedves, személyes és odafigyelő a kiszolgálás, a konyhában minden minőségi alapanyagokból készül, a személyzet jófej, közvetlen, gyors és precíz – mindez a kerékpárút mellett, méterekre a parttól.
Emellett nagyon nem hátrány, hogy a helyiek jól ismerik a bisztró tulajdonosát és egyben séfjét, Zier Danit, aki csapatával idén is nagy tervekkel vág neki a nyárnak.
„Erdélyben születtem, de itt nőttem fel, a Balaton a szerelmem. Nyolc évesen evőeszközt törölgettem, 12-13 évesen már felszolgáltam. Az anyukám szakács volt, folyamatosan mellette sertepertéltem a konyhában. A szakmát Siófokon végeztem el, aztán gyakorlatot szereztem a Balaton legjobb helyein. A Balaton déli partja a gyerekkorom helyszíne, ezért itt indítottuk el a bisztrót. Senkit nem másolunk, és nem fogunk sem hamburgert, sem lángost árulni. Sajátos ízvilágot alakítunk ki, házitésztával, sajtokkal, grillel, halakkal”
– magyarázta Zier Dani, aki az év többi részében Ausztriában konyhafőnök, négycsillagos szállodában. A hely vonzerejét a séf személye tovább erősíti: Dani olyan típusú férfi, akinek a közelében éhes és szomjas lesz az ember, és ő kis szerencsével koccint is egyet a betérőkkel.
A Zierben a magyaros ízeket remekül párosítják a mediterrán, olaszos jegyekkel, hozzájuk pedig isteni jól esik egy fröccs Ikon bor, ami a Ziertől egy kőhajításnyira készül. Az étlapot elnézve abszolút nyárias, hűsítő és nem megterhelően laktató ételeket látunk – egyszer mondja már el valaki, hogyan lett a világ legolajosabb étele a magyarok nemzeti nyári fogása! – a hideg levesektől az olasz sajtközpontú salátákon át a friss halas fogásokig és változatos tésztákig.
A tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy a vendégek a lehető legjobbat kapják, személyes elmondásuk szerint a hely célja nem elsősorban a haszonszerzés, ez inkább egy szerelemprojekt és ez az árakon is látszik: igényessége ellenére abszolút megengedhető a Zier: a 2-3 fős apartmanok 40 000 forint/éjszakába, a családiak 70 000 forint/éjszakába kerülnek, a minőségi alapanyagokból készülő, nem standos, hanem abszolút éttermi fogások pedig 2000-4000 forint körül mozognak.
„A konyhát fejlesztettük, bővítettük, négyzetméter további zárt ügyfélteret alakítottunk ki, hogy az időjárás kevésbé befolyásolja a forgalmat. Legyünk őszinték, a Balaton gazdasági racionalitása csekély, a két hónapos szezont kell megragadni minőségi vendéglátással, aztán a rövid elő- és utószezonon kívül csend van. Ez inkább szerelem, nem egy olyan hozam, mintha a nagykörúton egy jól prosperáló helyet nyitna az ember”
– tette hozzá Zier Dani, aki azt is elárulta, hogy sikere nem csak rajta, hanem az egész csapaton áll. Minden alkalmazott a Zierrel együtt dolgozik Obertrauernben: nem pusztán kollégák, de barátok is, így mindenki beleteszi azt a pluszt, ami után mi is nagyon elégedetten, egy teljesen új balatoni gasztro- és szállásélménnyel távoztunk.
Fájó szívvel, mert a saját teraszos apartmanok, a minden jóval megpakolt asztalok, na meg az öt méterre lévő, hűs Balaton is igen nehezen ereszt el.
zier | étterem | zier bisztró | szállás | balaton | Balatonszemes
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!