A World's 50 Best Londonban kihirdette, kik kerültek fel 2022-ben a világ ötven legjobb éttermének listájára. Az eredmény alapján kijelenthető: bár Észak-Európa továbbra is élen jár a csúcskategóriás gasztronómiában, Dél-Amerika és Spanyolország veszélyt jelenthet a trónra.
A világ legjobb éttermének választott koppenhágai Geranium séfje, Rasmus Kofoed színpadi beszédében úgy fogalmazott: emlékszik arra az időre, amikor a tükörbe nézve nem szerette azt, amit látott, mert nem tudta azonosítani magát azzal az emberrel, aki visszanézett rá. Eltökéltségével, kíváncsiságával azonban minden nap egyre többet tanult, ez pedig önbizalmat adott neki, hogy
végül megtalálja azt a világot, ahová valóban tartozik.
Kiemelte: a Geranium étteremben a víziójuk a nagy álmoknak, az erős barátságoknak, az égő szenvedélynek és az elkötelezett csapatának köszönhetően kelt életre. Hozzátette azt is, hogy az étel képes egyesíteni a különböző kontinensről érkező embereket, megosztja velük a kultúrát és a kreativitást és
átkozottul hálás, hogy ennek a részese lehet.
Az idei top tízben a következő éttermek szerepelnek:
- Geranium, Koppenhága
- Central, Lima, Peru
- Disfrutar, Barcelona
- DiverXO, Madrid
- Pujol, Mexikóváros
- Asador Etxebarri, Atxondo, Spanyolország
- A Casa do Porco, São Paulo
- Lido 84, Gardone Riviera, Olaszország
- Quintonil, Mexikóváros
- Le Calandre, Rubano, Olaszország
Az Art of Hospitality díjat a Junghyun Park és az Atomix Ellia Park kapta. A világ legjobb sommelier-je díját a spanyolországi Gironában lévő El Celler de Can Roca munkatársa, Josep Roca vehette át, míg a kolumbiai séfet, Leonor Espinosa-t választották a világ legjobb női séfjének. Wawira Njiru kenyai vállalkozó, a Food4Education alapítója pedig Icon Award díjban részesült.
A World's 50 Best célja, hogy egyrészről hiteles listát adjon a gasztronómia iránt érdeklődőknek a világ legjobb helyeiről, másrészről pedig, hogy ünnepelje a mögöttük álló csapatok tehetségét, innovatív gondolkodását és munkáját. A lista összeállításában több mint ezer ételkritikus, gasztronómiai szakember és laikus vendég vett részt. Kikötés, hogy az előző év győztesei a friss listában nem szerepelhetnek, ezért nem található meg az ikonikus dán étterem, a NOMA sem a listán.
A teljes rangsor IDE kattintva olvasható el.
(Forrás: Food&Wine, fotók: geranium.dk)
toplista | ranglista | geranium | étterem | The World's 50 Best Restaurants
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!