A legnagyobb amerikai filmes díjátadó gáláját követő fogadás menüjét évtizedek óta jegyző Wolfgang Puck ismét a fővárosban járt és a magyar gasztronómiával ismerkedett.
A sztárséf, aki a világ tíz leggazdagabb séfjének egyike, nem először találkozik hazánk legismertebb gasztrobloggerével. Wolfgang Puck a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a magyar gasztronómiáról.
Tavaly nyáron Zsófi egy paprikafarmot mutatott a híres séfnek, az akkori találkozás pedig egy érdekes felismerést hozott: Wolfgang Puck, ahogy oly sok külföldi, nem tudja, mit is jelent a főzelék.
A főzelékre nincs szó más nyelvben
Zsófi szerint a főzelék igazi magyar specialitás. Még lefordítani is nehéz, hogy pontosan micsoda is ez, mert nem létezik rá angol kifejezés.
Valahol a pörkölt és a leves között helyezkedik el a palettán.
Zsófi egy gasztronómiához értő ismerőse – aki egyébként a UCLA-n tanít professzorként –, egy új kifejezést is alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most Zsófi is továbbadott Wolfgangnak, amikor főzelékeit prezentálta.
A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze.
– Lenyűgöz a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje – mesél a találkozásról Mautner Zsófi.
– Már második alkalommal volt alkalmam a magyar konyhából mutatni neki egy – ezúttal számára teljesen ismeretlen – szegletet. A főzelékek, melyeket vittem neki: medvehagymás zöldborsó grillezett gombával, sáfrányos sárgarépa sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzelék lágytojással, kaporral. Nekem úgy tűnt, hogy nem csupán udvariasságból dicsérték a főzelékeket. Boldog voltam, hogy éppen a nemzeti ünnepen valósult meg ez a találkozás. Én ezen az ünnepen ennél hazafibb nem is lehettem volna. Nem tudom, hogy ezek után legyen-e az a küldetésem, hogy az Oscar-gálán egyszer szolgáljanak fel főzeléket. Remélem, hogy találkozunk majd még Wolfganggal, és akkor előhozakodok neki az ötletemmel.
wolfgang puck | mautner zsófi | főzelék | sztárséf | kóstoló
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!