A Whisky Smash koktél esetében a menta és citromlé mellett a citromhéj is kerül a shakerbe, így aztán valóban olyan ízek szabadulnak fel, amelyek visszavonhatatlanul nyáriassá alakítják a testes alkoholt.
Az első, kezdetleges Whisky Smasht az 1830-as években készítették whiskyvel, cukorral és mentával. Lényegében véve egy Mint Julep volt zúzott jég nélkül. Ezt azonban sokan túlságosan édesnek találják, éppen ezért egy kevés citrom hozzáadásával változtatták meg a koktél jellegét. Így jött létre a Whisky Sour. Ha azonban a citrom héját is hozzáadjuk, még frissítőbbé varázsolhatjuk, hiszen csodálatos illóolajok szabadulnak fel. Ezzel az egyetlen hozzávalóval máris megkapjuk azt a 2008-as Whisky Smash receptet, ami garantáltan bearanyozza a nyárestéket.
A koktél elkészítéséhez érdemes olyan whiskyt választani, ami édeskésebb ízvilágú. A citromhéj hozzáadása azért fontos, mert a benne található illóolajok nyomásra, zúzásra felszabadulnak, így még intenzívebb frissítő hatást érhetünk el. Nem szükséges azonban a shakerbe dobva összetörni a citromhéjat, hiszen a jéggel való rázás során pont annyira zúzódik szét, amennyire szükséges: az aromák felszabadulnak, de a citromhéj nem pépesedik.
Hozzávalók:
- 60 ml bourbon whisky
- 20 ml citromlé
- 20 ml cukorszirup
- 6-8 mentalevél
- 1 citrom héja
Minden hozzávalót egy shakerbe teszünk, beleértve a mentát és a citromhéjat is. Hozzáadjuk a jeget, és 6-10 másodpercig erőteljesen összerázzuk. Átszűrjük az italt, pohárba öntjük és további mentalevelekkel díszítjük.
A gin-tonik tipikus nyári ital, azonban ha tovább gondoljuk, egészen különleges ízkombinációkat kaphatunk, amelyek tényleg frissítően hatnak a kánikulában.
koktél | recept | whisky smash | nyár | whisky | bourbon
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!