Az egyik legikonikusabb brit étel a Wellington bélszín, ami csodálatos marhabélszínből, gombás pástétomból és leveles tésztából készül. Minden idők egyik legismertebb fogása gyakran kerül az ünnepi asztalra, de remek választás az újévi ebédhez is. A legendás étel neve mögött azonban megannyi titok húzódik.
Ha történészhallgatókat kérdeznénk meg arról, vajon honnan eredhet a Wellington bélszín neve, szinte biztosak lehetünk abban, hogy Arthur Wellesley-t, Wellington hercegét neveznék meg, aki arról lett híres, hogy
legyőzte Napóleont a waterlooi csatában 1815-ben.
Az igazság azonban az, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy az ikonikus fogás neve honnan ered. Könnyen lehet, hogy valóban Wellesley volt a névadó, de erre vonatkozóan nincsen konkrét bizonyíték. Ahogyan azt sem tudni egészen pontosan, mikor készült először a legendás étel. Vannak azonban bőségesen érvek mellette is.
Az egyik szerint Wellington hercegről olyan ételeket részesített előnyben, amelyeket lóháton is el lehetett fogyasztani, a Wellington-bélszín pedig pontosan ilyen. Egy brit történet szerint pedig a herceg egyáltalán nem volt válogatós, a szakácsa pedig kifejezetten szerette elkészíteni ezt a fogást, így gyakran sütött neki tésztába burkolt bélszínt.
Egy másik elmélet szerint pedig azért kapta ezt a nevet a fogás, mert
pontosan úgy néz ki, mint egy Wellington csizma,
azaz az a lábbeli, amit a herceg előszeretettel viselt.
Az első írásos emlék a Wellington bélszínről 1899-ből származik egy Hamburgból Amerikába tartó hajó menüsorában tűnt fel. A következő hivatkozás 1903-ra datálható, akkor a Los Angeles Times egy cikkében említi az ételt. Az első recept megjelenéséig pedig egészen 1940-ig kellett várni. Furcsa módon ezek a korai utalások szinte mind Amerikához kapcsolódnak, nem pedig az Egyesült Királysághoz.
Más gasztrotörténészek pedig úgy vélik, a Wellington bélszín a "filet de boeuf en croûte" nevű francia ételből ered, amit valamikor a történelem folyamán átvettek a britek.
Hogy pontosan honnan is ered az étel, nem tudni, az azonban biztos, hogy elképesztően finom.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Spago)
gasztrotörténelem | étel | bélszín | fogas | wellington
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!