Elképesztő felfedezés forradalmasíthatja a borászatot és egy magyar szakembernek is szerepe van benne

Nemcsak a borászatokhoz fűződő gondolkodásunkat alakíthatja át a kísérletek eredménye, hanem azt is, amit a jövő pincéiről gondolunk.

Tizenkét méterrel az Atlanti-óceán felszíne alatt egy nagy, téglalap alakú fémketrec nyugszik. Nem valami portugál kalózkincsről van szó, hanem egészen másról.

Víz alatt érlelt borok

Hónapokkal ezelőtt a Van Zellers & Co százkét palacknyi bort süllyesztett a tengerfenék mélyére a sinesi kikötőben. Ez idő alatt pedig a tengeri élőlények birtokukba is vették. Kagylók és egyéb élőlények tapadtak az üvegekre és a fémládákra, miközben a halak vígan úszkálnak a palackok között. Az Ecoalga – Adega Do Mar búvárközpont létesített egy különleges, víz alatti pincészetet, a Van Zeller borokat pedig november 16-án emelik majd ki. A limitált kiadású tételeket partnereknek fogják elküldeni.

Noha Portugáliában ez az első alkalom, hogy az óceán fenekén érlelik a borokat, a módszer világszerte nem példa nélküli.

A spanyol Borja Saracho például már 2008-ban elkezdett kísérletezni, az inspirációt pedig egy 19. századi hajóroncsból előkerült, csillagászati összegekért elárverezett pezsgőkről szóló hírek adták. A Borja Saracho engedélyt is kapott két beton- és acélszerkezet felszerelésére a Plentzia-öbölben, amelyet huszonhét különböző spanyol termelő boraival töltöttek fel. Így született meg a Crusoe Treasure Pincészet.

Azóta a Földközi-tengerben, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Brazíliában is kialakítottak ilyeneket, sőt, idén nyáron a Hurtigruten Norway luxushajótársaság is előrukkolt egy, a sarkvidéki vízben érlelt pezsgővel.

Különleges bor-evolúció

Francisca Van Zellers, a pincészet vezetője szerint a víz alatt tökéletes körülmények várják a palackokat az alacsony fénynek és a stabil hőmérsékletnek köszönhetően. Meglátásuk szerint a tizenkét méteres mélységben tapasztalható nyomás miatt extra lehetőség is rejlik, hiszen ez tulajdonképpen felgyorsítja a bor érését. Nem tekintik azonban jobb vagy rosszabb körülménynek, mint a szárazföldi folyamatokat,

csupán másfajta evolúcióként tekintenek rá,

aminek következtében a borok jobban kinyílnak, kifejezőbbek lesznek az ízek. Azaz a különbség inkább érzékszervi, mintsem kémiai.

Ugyanezen a koncepción dolgozik egy másik portugál pincészet, a Quinta Brejinho da Costa is. Az őshonos cavalão szőlőből készült 2021-es rozéjukban a lédús cseresznye és málna jegyei két év alatt még hangsúlyosabbá váltak, a lecsengés tartósabb lett, ugyanakkor

enyhe sótartalma is lett az Atlanti-óceáni érlelés következtében.

Az argentin Wapisa pincészet kísérletének is meg lett az eredménye. Nyolc hónapnyi tengeri érlelést követően a borok aromája és íze is összetettebb lett, gyümölcsös jegyei felerősödtek, ráadásul az oxidáció sem jelent meg bennük.

Magyar szakértő is dolgozik a koncepción

Borbély Gergő, a baszk székhelyű ElixSea társalapítója szerint az óceánban érlelt boraik fokozott aromaintenzitást, alacsonyabb tanninszintet és sokkal érettebb testet mutatnak, mint szárazföldi társaik. Ehhez a sikerhez azonban hosszú út vezetett. Az első kísérletek ugyanis katasztrofálisak voltak, a palackok szivárogtak, a dugók benedvesedtek, a bornak sós íze lett. Ennek ellenére továbbra is lelkesek maradtak,

a második tesztkör pedig már a várakozásaikat is felülmúlta.

Van azonban egy ország, ahol tiltják ezt a fajta kísérletezést. Az Egyesült Államokban a szabályozó szervek – részben környezetvédelmi okok miatt –nem engedélyezik a vízben való érlelést. Mindezt pedig olyan szigorúan veszik, hogy az Ocean Fathomstól kétezer palackot foglaltak le és semmisítettek meg, miután a hatóságok szerint illegálisan süllyesztették le a borokat Santa Barbara kikötőjének fenekére.

Borbély szerint azonban nem kell-e aggódnunk amiatt, hogy ezek a víz alatti pincék károsítják a tengeri ökoszisztémákat. Úgy véli, szabályozott térbe helyezve, jól rögzítve mesterséges zátonyokként működhetnek, amelyek hozzájárulnak a biológiai sokféleséghez.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: ElixSea, Ocean Fathoms, Crusoe Treasure Underwater Winery hivatalos oldalai)

víz alatti érlelés | bor | nagy sztori | pincészet | borászat | érlelés

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom