Hivatalos: ez a világ legjobb sajtja

Egy év kihagyás után 2021-ben ismét kiosztották a World Cheese Awardsot, a legjobb sajtnak járó elismerést pedig egy spanyol kecskesajt nyerte el.

A 33. World Cheese Awardsot a spanyolországi Oviedóban zajló nemzetközi sajtfesztiválon adták át, a világ legjobbjának pedig a spanyol Quesos y Besos gyártó Olavidia nevű lágy kecskesajtját választották. Úgy tudni, a versenyre negyvenöt országból több mint négyezer sajtot neveztek, az elismerést pedig egy év kihagyás után osztották ki ismételten.

A CNN információi szerint a világ legjobbjának választott sajtot egy kisvállalkozás állítja elő, a kézműves sajtüzemben csupán hat fő dolgozik. A Quesos y Besos mindössze öt éve foglalkozik a sajtgyártással, nem csoda, hogy álmukban sem gondolták, hogy ilyen hamar elnyerhetik a szakma legrangosabb elismerését.

Az Olavidia a győzelmével megfosztotta trónjától a Rogue River Blue-t, az első amerikai sajtot, amely megszerezte a világ legjobbjának járó címet.

A bírák szerint a kecskesajt semmihez sem hasonlítható, amit korábban kóstoltak, a szervezők pedig azt az örömüket fejezték ki, hogy a sajtgyártás legmagasabb kitüntetését egy kis családi vállalkozásnak adhatták oda. Úgy vélik, hogy a Quesos y Besos hihetetlen teljesítményt nyújtott azzal, hogy ki tudott tűnni a négyezres mezőnyből, de sajtjuk mindennel rendelkezett, amire a győzelemhez szükség volt: kivételes megjelenés, egyedi aroma, páratlan textúra és megnyerő íz.

(Forrás: Food & Wine, fotó: Guild of Fine Food)

world cheese awards | világ legjobb sajtja | sajt | díj

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom