"Vegánuár": ezekkel ez ételekkel pofonegyszerűen teljesíthető a kihívás

Internetes kihívások jönnek-mennek, de a vegán január népszerűsége töretlen. Ráadásul a kihívás teljesítése nem jelent hatalmas fejtörést akkor, ha tudatosan állunk hozzá.

Egy tartalmas leves, egy friss, teljes értékű főétel és egy értékes tápanyagokban gazdag desszert segítségével nemcsak jól lakhatunk, de egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk.

Sárgarépa krémleves

Tejszín nélkül is lehet elképesztően krémes állagú levest készíteni – ezt bizonyítja ez a sárgarépa krémleves, amely alacsony szénhidrát-tartalmú, rendkívül laktató, igazi ízbomba.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál őrölt koriander
  • ¼ teáskanál őrölt kömény
  • 1,5 liter zöldségleves alaplé
  • 1½ teáskanál citromlé
  • frissen őrölt fekete bors, só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, pucoljuk meg a sárgarépát, daraboljuk fel! Egy tepsibe tegyünk egy-két evőkanál olívaolajat, sorakoztassuk rá a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, 25-30 perc alatt süssük készre!
  2. Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a felaprított vöröshagymát, és pároljuk üvegesre! Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd öntsük fel az alaplével! Tegyük hozzá a sült sárgarépákat, a citromlevet, fűszerezzük korianderrel és köménnyel ízlésünk szerint! Főzzük össze 15 percig!
  3. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével pürésítsük! Forrón tálaljuk!

Fűszeres sült karfiol salátaágyon

A roppanós, ízekben gazdag karfiol tökéletesen helyettesíti a húst ebben a könnyen elkészíthető, teljes értékű főételben.

Hozzávalók:

  • 1 karfiol
  • 1/2 csésze víz
  • 1/2 csésze mandulatej
  • 1 csésze liszt
  • 2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só, bors, ízlés szerint cayenne borsos csiliszósz

Elkészítés:

  1. A sütő előmelegítését követően a karfiolt rózsákra szedjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  2. A növényi tejet, a vizet, a lisztet és a fűszerkeveréket egy tálban összekeverjük, a masszának sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. A karfiolokat belemártjuk, majd a tepsibe sorakoztatjuk.
  3. 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben a karfiolrózsákat átforgatjuk, hogy a zöldség minden oldala megsüljön és ropogós legyen.
  4. A karfiolrózsákat kivesszük, beleforgatjuk a cayenne borsos szószba, majd visszatesszük a sütőbe további 10-15 percre.
  5. Friss salátaágyon tálalva kínáljuk.

Avokádó-puding

Ez a krémesen lágy vegán puding tele van tápláló összetevőkkel, vitaminokkal, értékes zsírokkal, amelyek optimalizálják a koleszterinszintet is.

Hozzávalók:

  • 2 db érett, puha avokádó
  • 1/3 csésze holland kakaó
  • 1/3 csésze juharszirup
  • 1/4 csésze kókusztej
  • 2 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

  1. Az avokádót hámozzuk meg, távolítsuk el a magját!
  2. Minden hozzávalót tegyük bele a turmixgépbe és pürésítsük!
  3. Frissen tálaljuk!

Ez is érdekelhet:

Jamie Oliver legütősebb vegán receptjeivel lesz különleges az ünnepi vacsora

A menüsort elnézve kicsit sem hiányzik a hús a fogásokból. 

(Fotók: Getty Images)

tejmentes | laktózmentes | húsmentes | vegán | január | recept

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom