Elly Ward építész sokáig kutatta a városok szerepét a fenntartható élelmiszerrendszerekben, aminek eredményeként most saját éttermet nyitott Londonban, Edit néven.
A menü vegán, a berendezést pedig újrahasznosított anyagokból és tárgyakból alakították ki, hogy minél kisebb környezeti terheléssel járjon az étterem megalkotása és fenntartása.
Mint Ward elmondta, az építészetben és az élelmiszeriparban a fenntarthatóság kapcsán hasonló dolgokat szokás vizsgálni, és azt szerette volna, ha a tervezés és az étlap is minél inkább illeszkedik a körforgásosság filozófiájához.
Az éttermet férjével, Joe Morrisszal, a Morris + Company építészstúdió vezetőjével együtt hozták létre egy korábbi gyár- és raktárépületben, a stúdió mellett.
Megőrizték az épület téglafalait, amelyek közül az egyiken még mindig olvasható a régi reklámszövegek, és maradtak a raktár öntöttvas oszlopai és gerendái, melyek a 197 négyzetméteres étterem szerkezeti szövetét alkotják.
Ezek közé könnyűszerkezetes paraván válaszfalakat építettek be, mint az a fából és újrahasznosított polikarbonátból készült fal, amely a fő étkezőtermet a kisebb privát étkezőteremtől választja el.
Az esztrichből készült és vízbázisú gyantával bevont, meleg vörös árnyalatú padló jól illeszkedik a szomszédos építésziroda padlójához, textúrájában pedig kontrasztot alkot a téglafallal, amelyet Ward és Morris aprólékos munkával fejtett fel a festékrétegek alól.
A falat egy részen újrahasznosított, bordó terrakotta csempékkel burkolták be, amelyek beleolvadnak a bárpultba, míg a korábbi bárpultról származó réz most a mosdókagylókat borítja.
Mint Ward elmondta, igyekeztek az alapanyag-hulladékot letéríteni a hulladékok szokásos útjáról.
Hasonló megfontolásból kerültek ide a vintázs skandináv iskolai székek a nagyszülők fából készült székei és a régi Ercol székek mellé. A hozzájuk tartozó asztalok tetejét a brit Foresso cég készítette hulladék faforgácsból, amelyet növényi alapú gyantába ágyazott.
A lámpatesteket Peter Lanyon brit művész készítette egy devoni erdőben levágott faágakból, de darabok között találhatók mogyoróbokorból készült csillárok is, csereszenyefa-furnérlemezből álló lámpabúrával.
Szintén a fenntarthatóság iskolapéldája ez a zseniális norvég nyaraló, amely maradék padlódeszkákból épült, és a világ legkönnyebb pezsgős üvege is példaértékű a környezetvédelem szempontjából.
(Forrás: Dezeen, képek: Jack Hobhouse/Dezeen)
újrahasznosított | Elly Ward | étterem | london | fenntarthatóság | vegán
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!