Minden bizonnyal az ingázókon kívül a légiutas-kísérők és a pilóták azok, akik a legtöbbet ébrednek szállodákban, hiszen ők hivatásszerűen utaznak. Egészen máshogy készülnek fel egy útra, mert ugyan megvan a szórakozási faktor is, de a legötletesebbnek kell lenniük, felkészülve akár lehetetlen vagy kevésbé kellemes szituációkra is. Hosszú évek során óriási trükköket jegyeztek le, ezek közül válogattuk össze a kedvenceinket.
Utazás előtt
- Pakoláskor alkalmazzuk a tekerős módszert! Így kevésbé gyűrődnek a ruhák, másrészt ugyan textilből így is ugyanannyit tudunk bepakolni, mint hajtogatva, de egyéb holmiknak jobban marad hely, praktikusabban lehet legózni.
- A folyékony piperecikkek, krémek a légnyomásváltozástól kifolyhatnak, ami sok bosszúságot okozhat. Ha egy kis darab fóliát helyezünk a kupak és a doboz szája közé, megelőzhetjük a tusfürdővel ellepett neszeszert.
- Egy-két hétre is csak egy könyvet vigyünk magunkkal! Ez jól jöhet a repülőúton, tengerparton, de azt ne gondoljuk, hogy egy élménnyel teli nap végén még lesz energia és türelem az ágyban olvasáshoz. Csak feleslegesen járatjuk meg a többi kötetet.
- Egy szép, viszont teljesen fekete, standard bőrönddel nehezebb az élet a reptereken. Mindig tegyünk valami megkülönböztető jelzést a táskánkra: valami színeset, mintásat, messziről is kiszúrható dolgot. A túl csinos és drága etikettartókat viszont kerüljük, mert bárkinek megtetszhet, és hamar le is lehet szedni.
- Találjunk egy dobozkát az elektronikai eszközök töltőinek, kábeleknek, így minden kéznél lesz. Érdemes mindig pót telefontöltővel érkezni, hiszen bármi történhet, és nem biztos, hogy a közelben lesz ilyen jellegű vásárlási lehetőség.
- Még a reptérre érkezés előtt tanulmányozzuk át a létesítmény térképét! Elég megnyugtató, ha tudjuk, merre lesz az átszállás, hol keressünk fontos helyeket.
- Csak végszükség esetén váltsunk pénzt a reptereken! Messze a legrosszabb árfolyamokkal dolgoznak.
- Ha tengerentúlra utazunk, mindenképp közöljük a bankunkkal! Kellemetlen meglepetés lehet, ha puszta biztonsági okokból letiltják a kártyánkat.
- Sokféle offline térképet, applikációt találni. Ezeket még utazás előtt töltsük le, jól fog jönni egy idegen városban.
A repülőgépen
- Nyugodtan utazzunk a legkényelmesebb öltözetünkben, pláne, ha hosszabb útra indulunk! A farmer a legrosszabb választás, tehát azt próbáljuk elkerülni. Tudni kell, hogy néhány társaságnál véletlenszerűen fel szokták tölteni a prémiumot/első osztályt, ide viszont előbb hívnak meg egy üzleties megjelenésű utast, mint egy kényelmi holmikban érkezőt. Persze csak ezért kár kiskosztümben nekivágni Japánnak.
- Hiába válunk meg a fedélzeten a cipőnktől, zokniban semmiképp ne járkáljunk a gépen, és a mosdóba se lépjünk be cipő nélkül.
- Repülésre mindig készüljünk réteges öltözettel! Mindenki utazott már túl fázós, vagy túl jó hőháztartású szomszéddal, és indokolatlan légbefúvó-állítgatókkal.
- Igyunk elég folyadékot az út alatt, és sose akarjunk lehozni egy utat anélkül, hogy elhagytuk volna a helyünket! Átmozgatás miatt mindig járjunk egyet, hiszen senki sem szereti a vakáció első napját puffadt lábakkal tölteni.
- A támlákon lévő zsebeket tekintsük semmisnek! Nem léteznek, semmit se tároljunk bennük! Egy járaton legalább egy elhagyott iratot/könyvet/fülhallgatót/szemüveget találnak ezekben.
- Ha hosszú járatra készülünk és több étkezés is lesz, érdemes a vegetáriánus opciót kérni. Valahogy a vega repülős fogások mindig finomabbak. Snackeket viszont nyugodtan vigyünk magunknak otthonról. Egy kis gyümölcs, magvak jól jöhetnek.
- Bármennyire szólít a természet, szerviz alatt ne látogassuk meg a mosdót, mert legalább húsz percet várhatunk majd, míg visszaülhetünk a helyünkre. Ha véletlenül jártunk így, használjuk fel az időt a testünk átmozgatására.
- Amennyiben korai géppel indulunk haza, és hajnalban, reggeli előtt csekkolunk ki a szállodából, érdemes még előző nap bekészített reggelit kérni, amit a legtöbb helyen kis elviteles csomagban biztosíthatnak nekünk. Ez megóv a túlárazott és silány reptéri harapnivalóktól.
A szállodában
- Ma már felesleges a karóránkat az otthoni időzónára állítani. A telefon segíteni fog, a karóra meg csak zavart okozhat a helyi időbeosztásban.
- A szállodai vízforraló nem életbiztosítás. Inkább a reggelizőhelyen oldjuk meg ezeket a dolgokat, mert az a hír járja, hogy vannak, akik előszeretettel forralják ki benne a fehérneműiket.
- Tartsuk észben, hogy a legtöbb szállodában a tévéken is vannak USB-bemenetek, ahonnan lassan ugyan, de tölthetünk kütyüket, ha esetleg kevés a konnektor.
- A központi légbefúvónak lehet kellemetlen szaga. Ha nem bírjuk, otthonról vigyük egy autós légfrissítőt, és csiptessük rá a befúvóra.
- Ha egy egész nap a rendelkezésünkre áll még egy tengerparti helyen, de a szállodából már ki kellett csekkolni, és mégis a partra mennénk, legyen nálunk hintőpor, amivel ügyesen elkerülhetjük, hogy a repülőre is magunkkal vigyük az összes tengerparti homokot.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Unsplash)
trükkök | travel hack | bőrönd | csomagolás | utazási praktikák
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!