Újra pestisablakokon adják ki az italt Olaszországban

Négyszáz éves tradíció kelt megint életre Firenzében.

A szociális távolságtartásra berendezkedő város nem idén született koncepció: Firenzében, a bubópestis idején apró ablakokon adták ki a bortermelők az árut, hogy fertőzés- és érintkezésmentesen, de azért működjön az üzlet.

"Kiadták a borosflaskát az ablakon úgy, hogy a vevő és az eladó nem érintkezett egymással. A fizetséget sem kézbe adták, hanem egy fémtálcára tette le a vásárló, majd az eladó ecettel fertőtlenítette, és csak utána gyűjtötte be az érméket"

– mesél a régi szokásokról a Buchette del Vino, azaz a Borablak Társaság, amely egy Firenzében működő kulturális szervezet, és kifejezetten ezeket az egyedi, történelmi borablakokat tanulmányozzák és népszerűsítik. Hozzáteszik, hogy a vásárló vagy egy egész üveg bort vásárolt, vagy kiadtak az ablakon egy fémcsövet, amelyen beletöltötték a borra szomjas olasz saját palackjába az italt.

Most pedig ezek a pestisablakok idén új életre keltek:

2020-ban fagylaltot, elviteles ételt, kávét, bort és koktélokat adnak ki a koronavírus-járvány miatt a bubópestiskor épült borablakokon.

Több mint száz ilyen rés és hozzá tartozó üzlet van Firenzében: nem mindegyik, de nagyon is sokan elkezdték használni ezeket az ablakokat. Ha arra járnál, akkor a következő helyeken próbálhatod ki ezt a középkorias élményt: Cantina del Gelato, Osteria delle Belle Donne, La Buchetta Food & Wine, Le Botteghe di Donatello, Trattoria Osteria da Que’ Ganzi, Oibò, Sartoria Alimentare, Il Latini, Finisterrae, Odeon Bistro, Ristorante Buca Lapi.

Nekünk pedig csak egyetlen gondolatunk maradt a sorok végére: már csak négy hónap és tizennyolc nap van hátra ebből az évből.

Ez is érdekelhet:

Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

(Forrás: AFAR

fagyi | covid-19 | pestis | bubópestis | bor | olaszország

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom