Négyszáz éves tradíció kelt megint életre Firenzében.
A szociális távolságtartásra berendezkedő város nem idén született koncepció: Firenzében, a bubópestis idején apró ablakokon adták ki a bortermelők az árut, hogy fertőzés- és érintkezésmentesen, de azért működjön az üzlet.
"Kiadták a borosflaskát az ablakon úgy, hogy a vevő és az eladó nem érintkezett egymással. A fizetséget sem kézbe adták, hanem egy fémtálcára tette le a vásárló, majd az eladó ecettel fertőtlenítette, és csak utána gyűjtötte be az érméket"
– mesél a régi szokásokról a Buchette del Vino, azaz a Borablak Társaság, amely egy Firenzében működő kulturális szervezet, és kifejezetten ezeket az egyedi, történelmi borablakokat tanulmányozzák és népszerűsítik. Hozzáteszik, hogy a vásárló vagy egy egész üveg bort vásárolt, vagy kiadtak az ablakon egy fémcsövet, amelyen beletöltötték a borra szomjas olasz saját palackjába az italt.
Most pedig ezek a pestisablakok idén új életre keltek:
2020-ban fagylaltot, elviteles ételt, kávét, bort és koktélokat adnak ki a koronavírus-járvány miatt a bubópestiskor épült borablakokon.
Több mint száz ilyen rés és hozzá tartozó üzlet van Firenzében: nem mindegyik, de nagyon is sokan elkezdték használni ezeket az ablakokat. Ha arra járnál, akkor a következő helyeken próbálhatod ki ezt a középkorias élményt: Cantina del Gelato, Osteria delle Belle Donne, La Buchetta Food & Wine, Le Botteghe di Donatello, Trattoria Osteria da Que’ Ganzi, Oibò, Sartoria Alimentare, Il Latini, Finisterrae, Odeon Bistro, Ristorante Buca Lapi.
Nekünk pedig csak egyetlen gondolatunk maradt a sorok végére: már csak négy hónap és tizennyolc nap van hátra ebből az évből.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: AFAR)
fagyi | covid-19 | pestis | bubópestis | bor | olaszország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!