Új-Zéland az elmúlt húsz-huszonöt évben mindent megtett annak érdekében, hogy az éghajlati adottságaik alapján ideális szőlőfajból, a sauvignon blanc-ból készült boraik a piac élére repítsék őket.
Hogy lőjön fel egy ország egy szőlőfajtát a világ tetejére?
Az első új-zélandi szőlőtőkét az 1800-as évek elején telepítették, és még több mint százötven év elteltével sem tudott igazán nagy területeken elterjedni, hiszen az 1960-as években is csupán négyszáz hektáron folyt a szőlőtermesztés. Az időjárási körülmények a szigetországban Németországhoz hasonlóak,
ezért a borászatok kezdetben a rizlingszilváni felé nyitottak, ami azonban nem hozta meg az átütő sikert.
1975-ben alapították meg a hivatalos borászokat tömörítő egyesületet, a Wine Institute of New Zealandot, a borászatoknak pedig kötelezővé tették a szakmai szervezetbe való belépést. A fejlődés ettől kezdve dinamikus volt. Az 1980-as években a chardonnay felé nyitottak, máig is ez az országon belül a legnépszerűbb, és legnagyobb területen termő szőlőfajta. Az igazi áttörésre azonban még mindig várni kellett.
A tökéletes szőlőfajta
A földrajzi elhelyezkedést, a talajt, és éghajlati adottságokat elemzve végül úgy döntöttek, hogy elkezdenek tudatosan foglalkozni a sauvignon blanc-nal. A szakmai munkát az állam is segítette,
a 2000-es évek elejére pedig az új-zélandi sauvignon blanc berobbant a nemzetközi borpiacra, hogy aztán mára Magyarországot is meghódítsa.
Hazánkhoz képest azonban még mindig fele akkora területen zajlik a termelés, és leginkább exportra készítik termékeiket. A borok viszont olyan hihetetlenül népszerűek, hogy már palackozást megelőzően le vannak kötve a rendelések. Az új-zélandi borokat az erős illat és ízanyag, valamint a markáns savak jellemzik.
Ezeket kóstold!
A tavalyi szüret egyértelmű győztese a Marlborough borvidékről származó Mount Vernon Sauvignon Blanc 2019, amely egyetlen borként volt képest arra, hogy vakteszten megverje a világhírű Matuát. Illatában a vágott füvek, a fehér paprika és frissen facsart lime aromái köszönnek vissza, ízében pedig erős citrusosságot és roppanós savasságot érezhetünk, szép testességgel párosulva.
Marlborough-tól nem messze, a déli sziget északnyugati csücskében található a Nelson borvidék, ahol a kötelező új-zélandi illat- és zamatminták mellett markáns ásványosság és némi sósság is jellemzi a borokat. Tökéletes példa erre a Middle-Earth Sauvignon Blanc 2019, amelynek ízvilágát a negyven napig tartó aszály is alakította. A borban tökéletesen megmutatkoznak a perzselt kövek, a csalán és a nyári virágok aromái, a savas és sós jegyek pedig rendkívül hosszú karakteres utóízt adnak a bornak.
A legnagyobb mennyiségben termesztett vörös szőlőfajta a pinot noir, amely a sauvignon blanc mellett a másik legerősebb exportcikke az új-zélandi borászatoknak. A Marlborough borvidéken gyártott Framingham Nobody's Hero Pinot Noir 2018 egy bohókás, könnyed, jó ivású bor, amelyet a zamatos és vibráló ízek, a gyengéd tanninok és a hosszan elnyúló ízélmény jellemez.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
borok | palack | uj-zeland | szőlő | bor | borkóstoló
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!