Aszú esszencia, két csillag, kacsamáj és porcelán – Hungarikumok az új Onyx-fogásban

A Michelin-csillagait megtartott Onyx legújabb, kacsamáj, kávé, mandula fogását az étterem számára készített Herendi porcelánban szolgálják fel júniustól. 

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary, vagyis a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által szorgalmazott éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot – kacsamájat és hatputtonyos tokaji aszút – ad topséfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.

– "Az ételünk első ránézésre megtévesztő lehet, hiszen a kacsamájból készített mousse egy szarvasgomba formáját veszi fel. Azét a fehér szarvasgombáét, amely Magyarország akácerdeiben terem, és édes íze teszi egyedülállóvá. Ez az esszencia a konyakkal és aszúval készített mousse állagúra dolgozott kacsamáj tetejére por formájában került fel – árulta el Mészáros Ádám, az Onyx séfje. – A fő összetevő kiegészítéseként kávés mandulaföldet, szarvasgombás kalácsot és sült almapürét használtunk. Fontosnak tartjuk, hogy identitásunkat nemcsak az ételbe, hanem azokba a porcelánokba is belefogalmazzuk, melyekben a vendég elé kerül az étel. Ezt a törekvésünket sok esetben a fiatal képzőművészekkel való együttműködéseink viszik előbbre."

– "A Made in Hungary fogásunknál más irányból közelítettünk: egy olyan kézműves terméken szerettük volna kínálni a kacsamájunkat, amely tökéletesen illeszkedik a magyar értékeket kidomborító koncepcióba. Egy igazi hungarikum, a világhírű márka, a Herendi Porcelánmanufaktúra szerencsére partnerünk volt a küldetés megvalósításában" – mondta Fekete Marcell F&B igazgató.

– "Az Onyx számára készített bonbonier díszítésénél felmerült az egyéni dizájn készítése, azonban a személyes találkozó és a véletlenek úgy hozták, hogy Herend egyik letisztult, modern Onyx elnevezésű mintája került a tálalóra és a hozzá tartozó kanálra" – tette hozzá Cserhalmi Rita, a Herendi Porcelánmanufaktúra pr-vezetője.

Egy meglehetősen bonyolult dekorról lévén szó a gondos kézi festéssel készült porcelánok több hónapig készültek a Herendi Manufaktúrában. A készítési folyamatról a Hooh Stúdió készített hangulatfilmet.

A kacsamáj mellett a fogás másik fontos összetevője a Tokaji, melynek a legnemesebbjét, az aszúesszenciát használták az ételhez.

– "Régóta tudjuk, milyen fontos eleme a tokaji édesborok élvezetének a látvány. Ezért örültünk annyira a kanálszerviz ötletének, mert az aszú esszencia gyönyörű, lassú szétterjedése a kanálon és a sokrétegű ámbrás-mézes aranyló színorgia többet mond ezer szónál. Minőséget sugall, elvarázsol, megállítja az időt. És klasszikus, felejthetetlen slow food-élménnyé avatja a kóstolás pillanatát” – mondta Sauska Andrea, a Sauska Borászat tulajdonosa.

A Sauska Pincészet 2003-as szüretéből származó aranysárga nedű illatában és ízében komplex sárgabarack, vanília, grillázs aromákkal rendelkezik s remekül harmonizál a kacsamájjal.

A bort egyedi külsőben, fekete-arany címkével palackozták az Onyx számára. A hungarikumok találkozásából sikerült tehát egy olyan signature fogást alkotni, amely méltó köntösben reprezentálja a magyar borkultúrát és gasztronómiát.

Ez is érdekelhet:

A két Michelin-csillagos Onyx cukrásza készítette a Gerbeaud húsvéti signature desszertjét

A külsőre szépen festett csokitojásnak tűnő finomság belseje látványban a klasszikus tojás jegyeit hordozza.

(Fotók: Onyx)

kacsamáj | signature | herendi porcelán | bor | mandula | fogas

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom