A zöldellő hegyekkel és fehér mészkősziklákkal körülvett, impozáns homlokzatairól híres Trieszt remek úti cél lehet egy hétvégi kiruccanásra.
A neoklasszicista épületekkel szegélyezett utcák és a sokat fényképezett, kávézókkal díszített Canal Grande emlékezteti az odalátogatókat arra, hogy a város Velencéhez hasonlóan dicsőséges kikötővárosi múlttal rendelkezik, melynek helyenként romos emlékei jól megférnek a jelen friss pezsgésével.
A város szívét a csatorna köré épült Borgo Teresiano negyed rácsszerű utcái adják, amely Mária Teréziáról kapta a nevét. Azonban nemcsak osztrák, hanem ókori római emlékek is keresztezik az utunkat, például a római amfiteátrum a város védőszentjéről elnevezett San Giusto domb alatt, mely utóbbihoz az óvároson át meredek emelkedő vezet.
Ott a középkori erőd és katedrális mellett csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk,
a háztetők fölé pillantva pedig Európa egyik legnagyobb zsinagógája mellett a szerb ortodox templom aranymozaikjai és a görög templom fehér tornyai emlékeztetnek az ottani szokatlanul nagy történelmi vallásszabadságra.
Szintén a trieszti multikulturalizmust érhetjük tetten a városra néző karsztfennsíkot uraló szlovén közösségben, mely bor-, sonka- és sajttermelőivel különleges gasztronómiai úti cél lehet.
Az ott készült kézműves finomságokkal találkozhatunk a trieszti borozókban is,
de a gazdaságok és szőlőültetvények évente néhány alkalommal megnyitják a kapuikat a látogatók előtt. Az osmizének nevezett intézmények nyitvatartását az osmize.com weboldalon lehet megnézni.
Trieszt egyedi kávékultúrájának felfedezését e legtöbben a Piazza Unitàn található Caffè Degli Specchiben kezdik, melynek tulajdonosa, a Faggiotto család ezen kívül két másik hellyel is büszkélkedhet: a tengerpart mellett található Caffè Tommaseóval, amely rendszeresen ad otthont koncerteknek, és a Canal Grandénél lévő Pasticceria La Bomboniera cukrászdával.
Érdemes benéznünk az Antico Caffè Torinesébe, melynek belső tere egy 20. század eleji óceánjáróra emlékeztet. A hely napközben cukrászda, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitást, az aszalt gyümölcsökkel és magvakkal töltött presnitzt és a briósra emlékeztető pinzát, este pedig elegáns koktélbárrá lényegül át.
a helyi főételeket ismerhetjük meg a kolbászos és főtt sertéshúsos fogásoktól a párolt tintahalon és az ott szilvás gnocchinak nevezett szilvás gombócon át a helyi bablevesig, a jotáig.
A Piazza Unitàtól néhány lépésre található Hostaria Malcantonban tökéletesen készítik a sült halat és a tenger gyümölcseit, melyeket szezonális zöldségekkel kombinálnak vagy ínycsiklandó tésztaételekben szolgálnak fel. A Ristorante Ai Fioriban a kísérletező szellemű konyhának köszönhetően többek között barbecue-s polipot, tejszínes borsót és taróchipset, az Osteria da Marino sportbárban pedig több mint hétszázféle bort kóstolhatunk.
A város büszke irodalmi örökségére, utcáit többek között Joyce, Rilke és Stendhal rótta. A szellemi hagyományok többek között a Caffè San Marcóban élnek tovább, mely a helyi értelmiség fontos találkozóhelye maradt.
Ha a tartományban járunk, amit májusig kedvezményesen fedezhetünk fel, érdemes megnéznünk ezt a szépséges kisvárost is.
(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)
nagy sztori | Trieszt | látnivalók | olaszország | utazás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!