Bemutatjuk Trentinót, két európai kultúra találkozásának helyszínét.
„Az osztrák és az olasz mentalitás keveréke vagyunk. Ezért remélem, hogy mindkettőből a legjobbat adjuk” – kezdi mindjárt Mirta Valentini, a trentinói idegenforgalmi hivatal egyik vezetője.
Az egykoron Ausztriához tartozó régió tavairól, hegyeiről, kastélyairól, gazdag kultúrájáról és hagyományairól híres. Az évnek ebben az időszakában értelemszerűen a téli turizmusra összpontosít. „Tavaly nem volt klasszikus értelemben vett téli szezon, ezért nagyon örülünk, hogy már havazik, és már a hegycsúcsaink is fehérek” – mondja Valentini.
Hol lehet síelni Trentinóban?
Trentino síközpontjai a tervek szerint november vége felé nyitnak. Mivel a járvány miatt úgymond sok idejük volt gondolkodni az üzemeltetőknek, ezért számos újdonsággal készülnek.
Ezek közé tartozik egy új típusú digitális síbérlet, amelyet online lehet megvásárolni az olyan népszerű terepekre, mint a Dolomiti Superski, a Skirama Adamello Brenta és a Madonna di Campiglio.
A Campiglio Dolomiti di Brenta síterepen bevezették a Starpasst is, amely lehetővé teszi a síelés közbeni fizetést.
Ez egy új ötlet, hiszen eddig az árak fixek voltak, most viszont pontosan annyit kell fizetni, amennyit használjuk a pályákat.
Ezenfelül az árak is dinamikusak: ha előre megvesszük a síbérletet, akkor olcsóbban ki lehet jönni, de akadnak csúcsórák és csúcsnapok, amikor többe kerülnek a szolgáltatások, illetve egy csendesebb napon olcsóbb a díjszabás.
A régió leginkább az ikonikus Dolomitokról ismert, ami az UNESCO világörökség része, méghozzá olyan egyedülálló sziklás hegyvidékkel, melyet egyszer az életben látni kell.
És hát ugye Olaszországban vagyunk, tehát a jó ételek és a kiváló borok mondhatni az alapcsomag részének számítanak.
Nagyszerű családi szállodákból is lehet szemezgetni, melyek a butikhotelekhez hasonlóan kicsik, ötven-hatvan ágyasak.
Pluszprogramok
A már említett ötletelésnek köszönhetően új élményeket adnak a nem síelők számára is, beleértve az igluban történő éjszakázást, a teliholdas hótalpazást, a lovastúrázást és a kutyaszánhúzást.
Különleges vacsorára is lehet jelentkezni, amit egy privát séf főz és egy privát lounge-ban szolgálnak fel, vagy a pályamesterekkel együtt akár azt megnézhetjük, hogyan dolgoznak a hóágyúk, és hogyan készítik elő a lejtőket. Kicsivel távolabb a gyönyörűséges Garda-tó karácsonyi vására is meglátogatható.
„Trentinóban nyolc különböző tavunk van, és nagyon erősek vagyunk a vízi sportokban, mint például a rafting, a canyoning, a szörfözés és a vitorlázás. A hegyi kerékpározás és a túrázás szintén kedvelt a régiónkban” – magyarázza Mirta Valentini.
Amint lefoglaljuk a szállást, kapunk egy ún. vendégkártyát, amellyel ingyenesen látogathatóak a múzeumok, és díjmentesen használhatóak a tömegközlekedési eszközök. Végigjárható egy történelmi és művészeti kulturális útvonal is, amely Trentóban kezdődik, és a régió kastélyain, galériáin, szép házain és templomain vezet át.
Hegyi gasztrokalandok
A régióban több Michelin-csillagos étterem is működik, de a helyi specialitásokat kínáló kisebb, hagyományosabb éttermeket sem szabad kihagyni. Az olyan ételek, mint a strangolapreti (burgonyából és lisztből készült, spenóttal és sajttal ízesített gombócok) vagy a canederli (kenyérgombócok, amelyeket marhahúslevesben, polentával tálalnak) inkább a régió hegyvidéki részeire jellemzőek.
Uniós oltási igazolvány bemutatása szükséges a beutazáshoz, a nem teljesen beoltottaknak negyvennyolc óránként kell tesztet csináltatniuk. A szállodákba való belépéshez nem szükséges a védettségi igazolvány, az éttermekben ellenben igen. A síelőknek maszkot kell viselniük a sífelvonókon.
Az olasz tengerpart után a legjobb dolog olasz hegyekben lenni. Az Alta Val Pusteria és a Valle di Primiero voltak a helyszínei ennek a csodás time-lapse-nek. Ha valaki szereti a hegyek drámai és hideg szépségét, vagy szeret felmenekülni a kánikulából kétezer méter fölé, hogy egy kis hűvösben magához térjen, annak az észak-olaszországi Dolomitoknál nem kellhet jobb célpont.
(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Getty Images)
tipp | trentino | dolomitok | utazás | gasztronómia | olaszország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!