Kezedben az incselkedés – Így készült a nyár egyik legtrendibb itala

Van valami a nyárban, amitől a koktélok jól érzik magukat. Nem beszélve rólunk. Akár a medence partján lazítunk, vagy a hátsó kertben grillezünk, netán csak élvezzük a lemenő nap még finoman cirógató erejét egy skybar teraszán minden megélt pillanat felértékelődik egy mutatós itallal a kezünkben. Ezeket is szem előtt tartva három igen kreatív budapesti bartender készített egy-egy új koktélt, melyek az elegáns, a trendi és a kísérletezős vonalat követik, de közös bennük, hogy mindegyik jól áll egy fülledt estének.

A trendekben többek között az a jó, hogy mindig változnak és ugyanolyan izgalmas követni őket, mint szembemenni velük. A koktélok világa kicsiben a divatéra hajaz: kedveli a klasszikusokat és jellemző rá a ciklikusság.

Napjainkban az irányzat leginkább a tisztaság felé fordul, azaz nagyot mennek a clarified italok, tehát minél tisztább legyen az ízvilág, vagy maga az ital.

A letisztultság a díszítésben is megjelenik, hiszen nem kell már a napernyő, meg a porcukor szórás és hasonlók, hanem elég a pohárra csupán egy-két elem, egy finom virág vagy egy narancsszelet.

– 2023 trendjeit illetően én most abszolút ginpárti vagyok, de azt nem tudom, más is hasonlóan érzi-e. Imádom a fűszeres dolgokat, plusz nálam a só van igazán használatban. Képes felrobbantani az ízeket és kihozni a legjobbat az édesből is – vallja Kardos Bence, a BABA bartendere. Hogy egy-egy bizonyos trend hajszálpontosan meddig tart, azt szerinte nehéz megmondani, de az egyértelmű, hogy az irányzatok rendre visszatérnek; egy-két év alatt kikopnak, aztán jó tíz esztendő elteltével megint megmutatják magukat. Úgy véli, törekedni kell az új dolgok létrehozására, még ha az nem is feltétlenül biztos, hogy új.

– Hat éve dolgozom a vendéglátásban. Egyszer elkezdtem habokat készíteni, meg clarified koktélokat kreálni, azt hittem, ezek a menő trendek, de gyorsan rájöttem, hogy tíz évvel ezelőtt is csináltak ilyeneket, meg milkpunchokat – mondja Bence. Említette még a technika fejlődésének köszönhetően képbe kerülő speciális alapanyagokat és ebben az esetben nem feltétlenül a bárki számára elérhető jegekre, vagy tömbjegekre gondolt, hanem a divatossá váló konyhatechnológiák és orvosi eszközök használatára, melyeknek köszönhetően a vendéglátás, ezzel együtt a koktélkészítés is fejlődik és új dolgokat fogad be.

A Bence által készített koktél egy klasszikusból lett kitalálva, ami nem más, mint a koktélok aranykorának számító húszas években feltűnt Singapore Sling. Egy magas alkoholtartalmú, elég funky ital, remek partner egy partira. A nyolcvanas-kilencvenes években egyébként szintet lépett, a korszak jellemzőit követve szirupot és ananászt adtak hozzá, mert akkoriban a hosszú, édeskés, gyümölcsös koktélok vezették a slágerlistákat. A klasszikusok rajongójaként ezt vette alapul, de hagyományos szóda helyett vékony eperízt és -illatot adó eperszódát használt. A végeredmény pedig egy Botanist ginre épülő, kellemesen friss, nem nehéz koktél lett, ami klasszikus, de a mai korra lefordítva könnyebb, tisztább ízeket hoz. Egy bulis, incselkedő, férfi-női dinamikára rezonáló, esti életérzéshez passzoló hibátlan hűsítő.

A recept:

  • 50 ml Botanist gin
  • 5 ml Dom Benedictine
  • 20 ml verjus
  • 15 ml Cointreau
  • Mézvíz (2 rész méz, 1 rész víz)
  • Eperszóda

 

botanist | baba | koktél | trendi | kardos bence | Singapore Sling

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom