Ha törökországi nyaralást tervezel, ezekkel az ételekkel indíts!

Törökország felfedezése a gasztronómiánál kezdődik. Az ország konyháját a klasszikus fogások, a fűszeres húsok és a mártogatósok jellemzik. Összeállításunkban csupa olyan ételeket mutatunk, amik kihagyhatatlannak számítanak egy török nyaralás során.

Lahmacun

A közhiedelemmel ellentétben ez az étel nem török ​pizza.

A fűszeres húst vékony, kissé ropogós tészta tetejére helyezik, majd meglocsolják egy kevés citromlével és alaposan megszórják frissen aprított petrezselyemmel. Egyszerű, mégis finom és laktató.

Döner

A sült húst számos módon fogyaszthatjuk Törökországban, a leggyakrabban úgynevezett pide kenyérre halmozzák; meglocsolják joghurttal és paradicsomszósszal, alaposan megpakolják friss zöldségekkel.

Meze

A legjobb módja annak, hogy végigegyük a török konyha remekeit, ha mezet rendelünk.

Ebben ugyanis minden megtalálható, amire csak vágyhatunk.

Lehet benne padlizsánkrém, fava (sárgaborsópüré) vagy a legnépszerűbb mártogatós, a muhammara is.

Kebab

A kebabok különböző húsokból készülhetnek. Általában a dönerhez hasonlóan paradicsommártással és joghurttal kínálják, de egyszerűen nyárson is tálalhatják.

 

 

A kebabok ízvilága nagyban függ a felhasznált húsoktól, hiszen azokat eltérő módon fűszerezik grillezés előtt.

Balik ekmek

A legegyszerűbb street food a balik ekmek. A szendvicsbe grillezett hal, hagyma és könnyű salátakeverék kerül.

Az ételt lépten-nyomon megvásárolhatjuk országszerte, legyen szó piacokról, vagy szendvicsbárokról.

Pide

A pide alapja egy csónakformájú tészta, amibe gyakorlatilag bármilyen töltelék kerülhet, legyen szó húsról, sajtról vagy zöldségekről.

Tökéletes gyors vacsora vagy ebéd lehet, és elképesztően laktató.

Az olasz konyha pedig messze nem pizzából és tésztából áll, bár tény, hogy ezeket is érdemes megkóstolni akkor, ha Rómába látogatunk. Ajánlott azonban megismerkedni az olasz főváros sajátos konyhájával is, ami a klasszikus ízeken alapul. Mutatjuk, mik azok a fogások, amelyek valóban kihagyhatatlannak számítanak.

(Fotók: Getty Images)

ételek | utazás | gasztronómia | török konyha | autentikus | törökország

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom