Nápolyban derült ki a múlt héten, mely olasz pizzériák kerültek fel az idei év top ötvenes listájára.
Olaszország legjobb pizzériája címet illetően nem történt meglepetés, zsinórban negyedszerre nyerhette el ugyanis az elismerést a casertai I Masanielli pizzéria Francesco Martucci vezetésével. Második lett a nápolyi 50 Kalò, harmadik helyen pedig a 10 Diego Vitagliano végzett.
Gazdára találta a „Benemerito della Pizza” díj is, melyet három pizzaszakácsnak osztottak ki. A pizzakészítés mestereinek járó elismerést Enzo Coccia, Simone Padoan, Gabriele Bonci kapta, akik az elmúlt több mint két évtizedben sokat tettek azért, hogy a pizza története tovább folytatódhasson.
Az év pizzáját Jacopo Mercuro készíti a római Pizzeria Romanaban, az év fiatal pizzériája címet pedig a nápolyi Palazzo Petrucci Pizzeria kapta meg. Az év új pizzériája a milánói Modus lett, 2022-ben pedig a legjobb teljesítményt szintén egy milánói vendéglátóhely, a Denis érdemelhette ki.
Az év pizzáját a casertai Cambia-Menti di Ciccio Vitiello tette az asztalra, innovációs és fenntarthatósági díjat pedig az ugyancsak casertai I Masanielli nyerhette el.
Íme a teljes top ötvenes lista
- I Masanielli - Francesco Martucci – Caserta
- 50 Kalò – Nápoly
- 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Nápoly
- I Tigli – San Bonifacio (VR)
- Francesco & Salvatore Salvo – Nápoly
- Seu Pizza Illuminati – Róma
- La Notizia 94 – Nápoly
- 180g Pizzeria Romana – Róma
- Dry Milano – Milánó
- Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Caserta
- I Masanielli - Sasà Martucci – Caserta
- Le Grotticelle – Caggiano (SA)
- Qvinto – Róma
- Pepe in Grani – Caiazzo (CE)
- Carlo Sammarco Pizzeria 2.0 – Frattamaggiore (NA)
- 'O Scugnizzo – Arezzo
- Crosta – Milánó
- Pupillo Pura Pizza – Frosinone
- Apogeo – Pietrasanta (LU)
- La Cascina dei Sapori – Rezzato (BS),
- Patrick Ricci - Terra, Grani, Esplorazioni – San Mauro Torinese (TO)
- Pizzeria Panetteria Bosco – Tempio Pausania (SS)
- 400 Gradi – Lecce
- Denis – Milánó
- Pizzeria Da Lioniello – Succivo (CE)
- Enosteria Lipen – Triuggio (MB)
- Officine del Cibo – Sarzana (SP)
- L'Orso – Messina
- Sbanco – Róma
- Frumento – Acireale (CT)
- La Braciera – Palermo
- Fandango – Potenza
- Il Vecchio e il Mare – Firenze
- Pizzeria Le Parùle – Ercolano (NA)
- Giovanni Santarpia – Firenze
- Giangi Pizza e Ricerca – Arielli (CH)
- BOB Alchimia a Spicchi – Montepaone Lido (CZ)
- I Borboni Pizzeria – Pontecagnano Faiano (SA)
- Sant'Isidoro - Pizza & Bolle – Róma
- 'O Fiore Mio – Faenza (RA)
- Grigoris – Mestre (VE)
- Modus – Milánó
- Pizzeria Gigi Pipa – Este (PD)
- Maiori – Cagliari
- Luppolo & Farina – Latiano (BR)
- Antica Friggitoria Masardona Roma – Róma
- Palazzo Petrucci Pizzeria – Nápoly
- Pizzeria Chicco – Colle di Val d'Elsa (SI)
- Giotto Pizzeria – Bistrot – Firenze
- Guglielmo & Enrico Vuolo – Verona
A legjobb száz pizzéria rangsorában a legtöbb vendéglátóhellyel Campania régió rendelkezik, de Lazio és Lombardia sem okozott csalódást.
(Forrás és fotó: Finedining Lovers)
díj | olaszország | pizza | pizzéria
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!