Az Egyesült Államokban november 28-án tartják a hálaadás ünnepét, aminek központi eleme a tökéletesre sült pulyka. Utánanéztünk, miért pont pulykát készítenek, mik az aranyszabályok, amiket be kell tartani az elkészítésekor, és melyik az a recept, amivel garantáltan nem lehet mellényúlni.
Miért pont pulyka?
A pulyka őshonos állat Észak-Amerikában, a hálaadás napján pedig rendkívül fontos, hogy mindenki számára bőséges étel kerüljön az asztalra. Mivel a pulyka nagyobb testű állat, ezért egyetlen sült pulykával jól lehet lakatni egy egész családot. Ez pedig jóval egyszerűbb faladatnak bizonyul, mint több grillcsirke elkészítése. De valóban ez lenne az oka annak, hogy pulyka kerül az asztalra?
Az irodalomtörténészek egy része szerint nem, vannak, akik Charles Dickens nevéhez fűzik a szokást. Az 1840-ben megjelent Karácsonyi ének című művében a Cratchit család pulykát eszik az ünnepi asztalnál, a kötet bestsellerré válásával párhuzamosan pedig a pulyka népszerűsége is az egekbe szökött, és szép lassan beépült az ünnepi hagyományba.
Más megközelítés szerint Abraham Lincoln nevéhez fűződik, hiszen az ő elnökségének ideje alatt, 1863-ban nyilvánították a hálaadás napját ünneppé. A polgárháború miatt az amerikai nemzet sokat szenvedett, Lincoln pedig így kívánt emlékeztetni mindenkit arra, hogy van miért hálásnak lenni. Három évvel korábban indíthatta el a hagyományt egy nem hivatalos hálaadásnapi vacsorával, amikor az asztalra kedvenc étele, a sült pulyka került.
A Lincoln család nevéhez fűződik egyébként az a hagyomány is, hogy elnöki kegyelmet adnak egy szerencsés pulyka számára.
Nem lehet tudni tehát, miért ezt a fogást fogyasztják hálaadáskor, a legvalószínűbb, hogy a történetek mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy a pulyka elfoglalja ikonikus helyét az ünnepben.
A pulyka sütésének aranyszabályai
- Ha hat főre készítjük az ételt, nagyjából három kilogrammos pulykát válasszunk!
- A húst nem érdemes megmosni, bőven elegendő, ha a pulykát papírtörlővel áttöröljük.
- Ha friss húst vásároltunk, nem szükséges előzetesen bepácolni.
- A ropogós bőrű pulykához nem kell különleges fűszerkeverékkel bedörzsölni a húst, egy jól sikerült fűszervajjal csodákat lehet elérni.
- Nem ajánlott a pulykát megtölteni, mire ugyanis az üregben lévő töltelék tökéletes állagúra sülne, addigra a pulykahús már kiszárad. A pulyka üregébe tegyünk inkább olyan alapanyagokat, amelyek ízesítik a húst és a szaftját is. Mehet bele só, bors, vöröshagyma, alma, sárgarépa, zeller vagy citrusféle is.
- Sütést követően pihentessük a pulykát nagyjából 30 percig, mielőtt tálaljuk!
Hozzávalók:
- 1 db 3 kilogrammos pulyka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 citrom
- 1 alma
- 1 kis csokor friss rozmaring
- 1 kis csokor friss kakukkfű
- opcionálisan 1 kis csokor friss zsálya
A fűszervajhoz:
- 100 g sótlan vaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
- friss, apróra vágott fűszernövények ízlés szerint
Elkészítése:
- A pulykát áttöröljük papírtörlővel, eltávolítjuk a belsőségeket az üregéből, egy tepsi közepére helyezzük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A vajat meglágyítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a zöldfűszereket, ami lehet rozmaring, kakukkfű és zsálya is.
- A pulyka üregébe teszünk egy félbe vágott citromot, egy negyedelt vöröshagymát, sót, borsot, négybe vágott almát, feldarabolt sárgarépát és fűszernövényeket.
- A pulyka mellrésze felett kissé lazítsuk meg a bőrt az ujjunkkal, és simítsunk alá a kezünkkel néhány evőkanálnyi fűszervajat.
- A maradék fűszervajat felolvasztjuk, és egy ecsettel rákenjük a pulykára.
- A lábak és a szárnyak végeit tekerjük alufóliába! Ezek rendkívül hamar megsülnek, megéghetnek, mire az egész pulyka elkészül, ami ront az étel látványán.
- Addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 76 Celsius-fokot. Ezt húshőmérővel tudjuk ellenőrizni.
- Feldarabolás előtt 20-30 percig pihentetjük, ízlésünk szerint meglocsolhatjuk tálaláskor a lecsepegett zsiradékkal.
(Fotók: Unsplash)
szabályok | recept | usa | sütés | hálaadás | ünnep
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!