Tojásmentes húsvét – Vegán menüsor az egész családnak

Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.

Spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 2 szár zeller, kockára vágva
  • 1 tk só
  • 1 fél csésze kesudió
  • 2 l alaplé
  • 3 csokor spárga, feldarabolva, fás részei elvátolítva
  • 1 csésze zöldborsó
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 ek kapribogyó
  • 1/2 tk füstölt paprika
  • 1/4 tk cayenne bors
  • 3 citrom reszelt héja és leve
  • 2 tk fehérborecet
  • 2 ek apróra vágott kapor

Elkészítése:

  1. Egy lábasba teszünk egy kevés olajat, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük az összes hozzávalót a kesudió kivételével, felengedjük alaplével, és a zöldségeket puhára főzzük.
  2. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel vagy turmixgépben selymes állagúra pürésítjük.
  3. A kesudiót serpenyőben kissé megpirítjuk, durvára törjük, tálaláskor a leves tetejére szórjuk.

Spanakopita

Hozzávalók:

  • 1 csomag fagyasztott spenót
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 3 fokhagymagerezd, zúzva
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 doboz vegán ricotta
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • ¼ tk fekete bors
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 csomag vegán leveles tészta

Elkészítése:

  1. A spenótot kiolvasztjuk, a sütőt 350 Celsius-fokra előmelegítjük.
  2. Egy serpenyőben egy kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Egy percig hagyjuk, hogy az illatanyagok felszabaduljanak, majd rátesszük a spenótot és a vegán rikottát. Rászórjuk a fűszereket, és addig főzzük, amíg a spenót leve el nem párolog.
  3. Egy tepsi alját megkenjük olivaolajjal, rátesszük a leveles tészta felét, majd ráhalmozzuk a spenótos tölteléket. Egy spatulával elsimítjuk, majd ráfektetjük a leveles tészta másik delét is. Éles késsel, gyors mozdulatokkal feldaraboljuk, mivel sütést követően nehezebb felvágni.
  4. Addig sütjük, míg enyhén barna és ropogós lesz. Tálalás előtt néhány percig pihenni hagyjuk.

Citromtorta

Hozzávalók:

  • 100 ml növényi olaj
  • 275 g liszt
  • 200 g cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve

A mázhoz:

  • 150 g porcukor
  • ½ citrom leve

Elkészítése:

  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy gyümölcskenyérforma belsejét megkenjük olajjal.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citrom reszelt héját, a citromlevet, az olajat és 170 ml hideg vizet. Simára keverjük.
  3. A masszát beleöntjük a formába, és 30 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és 10 percig pihentetjük. Az idő elteltével kiemeljük a süteményt a formából, rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
  4. A cukormázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a citromlevet, és ráöntjük a citromtortára. Hagyjuk, hogy megszáradjon, majd tálaljuk.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy az a teljes értékű étel, amiben hús is van. Három olyan zöldségespolenta-receptet mutatunk, amely seperc alatt oszlatja el ezt a tévhitet.

(Fotók: Getty Images)

tejmentes | vegán | gasztronómia | recept | húsvét | húsmentes

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom