A szicíliai konyha tele van ikonikus ételekkel, fantasztikus street foodokkal és olyan desszertekkel, amelyek nemcsak meghódították, de inspirálják is a világot. Ez utóbbiak lehetnek cukormázas édességek, mandulával és ricottával töltött finomságok – csupa olyan nassolni valók, amelyek a sziget gazdag történelmének részét képezik.
A tipikus szicíliai édességek változatosak, de gondosan őrzik a hagyományokat is. Összegyűjtöttünk ezek közül tízet, amit mindenképpen ajánlott megkóstolni.
Cannoli
A cannoli a régió talán legikonikusabb desszertje, amely különböző méretben és töltelékkel található meg a cukrászdák és kávézók hűtőiben. Az édesség központi szereplője a ricotta, amelyet roppanósra sült tésztába töltenek.
Gyakran díszítik kandírozott gyümölccsel, csokoládéval vagy pisztáciával.
Cassata
A cukormázba rejtett cassata a másik legismertebb édesség Szicíliában és bár elsősorban a húsvéti ünnepkörre volt jellemző,
ma már különböző formában és méretben egész évben fogyasztható.
Granita con brioche
Mandulás vagy csokoládés krémmel töltött puha briós a tipikus szicíliai reggelik alapeleme, amelyhez egy krémes kapucsínó a legjobb társ.
Biancomangiare
A kifejezetten friss ízvilágú és könnyed állagú desszert
mandulatejjel, citrommal és szárított gyümölccsel készül. A szicíliaiak a nap bármely szakaszában örömmel fogyasztják, de gyakran kerül az asztalra főétkezést követően is.
Sfincia di San Giuseppe
A képviselőfánkhoz hasonlító desszert ricotta krémtől lesz lágy, az apróra vágott pisztácia és a kandírozott gyümölcsök pedig a roppanós textúráért felelnek.
Frutta di martorana
A marcipánból készült falatkák igazi műalkotások, amelyek a természetes ételfestékeknek és a türelmes kezek munkájának köszönhetően tökéletesen reprodukálják a gyümölcsöket és zöldségeket.
Pecorella di Pasqua
A húsvétra jellemző, bárány formájú sütemények tradicionális desszertek, melyek elkészítését a háziasszonyok gyakran művészi szintre emelik.
Mandula parfé
Mandulával elkészített parfé gyakran tartalmaz csokoládés vagy más roppanós elemeket, nem egyszer például habcsókkal gazdagítják.
Étkezés utáni desszertnek kiváló választás lehet.
Buccellato
A karácsonyi ünnepekkor az asztalra kerülő buccellato egy tipikus szicíliai, fánk formájú sütemény, amelyet szárított fügével, dióval, mazsolával, csokoládéval és fahéjjal töltenek meg.
Paste di mandorla
A mandulalisztből készült, alkoholos, porcukorral és meggyel díszített kekszek minden uzsonnát bearanyoznak, de tökéletes társ lehet egy espressónak is bármikor a nap folyamán.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images, Unsplash)
szicília | olasz desszert | olasz konyha | szicíliai konyha
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!