Gyakran nehézséget okoz a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Amennyiben azonban csupa olyan alapanyagot tartunk otthon a konyhaszekrényben, ami támogathatja a tudatos étkezésünket, garantáltan nem foghatunk mellé. Mutatjuk azt a tíz élelmiszert, amit a szakértők szerint érdemes rendszeresen fogyasztanunk!
Csicseriborsó és lencse
A csicseriborsó csodálatosan sokoldalú alapanyag, amely 100 grammonként csupán 115 kalóriát tartalmaz. Magas fehérje- és rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, miközben elősegíti az emésztőrendszer egészségének fenntartását.
Hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez és salátákhoz, elkészíthetjük sütőben, de fogyaszthatjuk hummuszként is. A lencse magas fehérjetartalommal rendelkezik, így növeli a jóllakottság érzését is.
Pesztó és spenót
A pesztó – bár magas zsírtartalmú szósz – hatalmas előnye, hogy ötven grammból csak három gramm telített zsírt tartalmaz, és minimális mennyiségre van szükség belőle egy-egy étel elkészítése során ahhoz, hogy remek ízt adjon neki. A pesztó jól használható hal vagy hús ízesítésére, de remek tésztával elkeverve is. Igaz ez a spenótra is, ami reggeli turmixok, saláták, tészták és curryk egyik egészséges összetevője is lehet.
Quinoa és rizs
A quinoa tökéletes gluténmentes köret, egyben zseniális fehérje- és rostforrás, kiváló alternatívája a rizsnek vagy a burgonyának. A quinoa felhasználható saláták dúsítására is, vagy reggeli kása készítésekor a zab kiváltására. A rizs magas keményítőtartalma miatt segít az emésztőrendszer működésének optimalizálásában, ráadásul csökkenti az étvágyat, javítja a vércukorszintet.
Fehérjepor és kókusztej
A fehérjeporok készülhetnek állati vagy növényi eredetű fehérjékből is. Segítenek a fogyásban vagy akár a testsúly egészséges növelésében, az izomzat fejlesztésében. Belekeverhetők a reggeli italokba, de ki lehet váltani velük egy teljes főétkezést is. Elkészíthetők növényi tejekkel is. A kókusztejben ráadásul olyan zsírsavak találhatók, amelyeket a szervezet gyorsan lebont, hogy azonnali energiaforrásként használja fel őket.
Konzervszardínia és -paradicsom
Érdemes törekedni a friss alapanyagok használatára, a mindennapokban azonban gyakran kell nyúlnunk előre elkészítített vagy félkész élelmiszerekhez. Ha már konzervet emelünk le a polcról, az legyen olajoshal és paradicsom! A szardínia ugyanis omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segít megőrizni a szív egészségét, valamint csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, emellett fehérje- és kalciumforrás. A szakértők szerint érdemes legalább hetente egy alkalommal fogyasztani. A paradicsompüré kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, az immunrendszer számára rendkívül fontos A-, K- és B-vitaminokban gazdag.
Ahhoz azonban, hogy egészségesen táplálkozzunk, nem kell lemondanunk a hűsítő fagylaltokról sem. Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölcsből, három hozzávaló segítségével elkészíthető az egészséges és finom jégkrém. Csupán joghurtra, édesítőszerre és friss gyümölcsre van szükség, és persze jégkrémkészítő formára.
(Forrás: BBC goodfood, fotók: Pixabay, Unsplash)
egészséges alapanyagok | alapanyagok | egészséges étel | egészség | egészséges táplálkozás | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!