Brutális ételmérgezést okozhat egy új TikTok-őrület

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal, vagyis az FDA közleményben figyelmeztetett az egyik népszerű TikTok hack veszélyeire.

Az avokádó frissen tartásáról szóló kisvideók árasztották el a TikTokot, némelyik felvételt már több mint egymilliószor nézték meg. A lényege, hogy a vízben tárolt, hűtőbe tett avokádók egy hónapig is elállnak. Az FDA szerint azonban a jónak hangzó konyhai praktika valójában veszélyes.

@shamamamahealing Just some #avocado magic for you! Store in water in the fridge for up to a month! #kitchentips #vegan #vegetarian #howto ♬ Fadeaway - Official Sound Studio

Az FDA tájékoztatása szerint a víz nem alkalmas az avokádó tartósítására. Ennek elsődleges oka az, hogy az avokádó felszínén esetlegesen előforduló kórokozók, így a listeria vagy a salmonella elszaporodhat a tárolás során. Ezek a baktériumok pedig nagyon gyakran vannak jelen a gyümölcsökön.

Egy 2018-as kutatás 1615 avokádó esetében 17 százaléknyi gyümölcsön talált listeriát.

Ráadásul a listeria képes beszivárogni és beépülni az avokádó húsába, ebben az esetben még akkor sem lehet a szennyeződést eltávolítani a gyümölcsről, ha szeletelés előtt az avokádó héját alaposan megmossuk. Lehet tehát, hogy az avokádó tovább zöld marad vízbe merítve és hűtőszekrényben tárolva, azonban ez növeli annak a valószínűségét, hogy meg is betegít.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty Images)

tiktok | konyhai trükk | konyhai praktika | avokádó | hack

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom