Ahogy az utcákat mozgásban tartó energiák változtak az elmúlt időkben, úgy változtunk mi is: ha utazunk, már nem csak az ikonikus kortárs épületek, templomok vagy gyönyörű kirándulóhelyek miatt ülünk autóba, szállunk repülőre. Sokszor a gasztronómia a hívószó, pénztárcától függően akár a legmagasabb szintekig. Aktuális gyűjtésünkben ezt szó szerint kell érteni, ugyanis öt olyan európai éttermet szedtünk össze, ahonnan a ízek mellett a panoráma soha-meg-nem-unható látványát is haza vihetjük.
Torre d’Alta Mar – Barcelona a fellegekből
A Földközi-tenger partán fekvő lüktető, katalán fővárosról elsőre mindenkinek Gaudí, a homokos tengerpart, a híres Crema Catalana és az FC Barcelona jut eszébe. Ha szeretnénk a várost egy kicsit más szögből is látni, akkor a Torre d’Alta Mar tökéletes választás, különösen azoknak, akik rajonganak a gasztronómiáért, és a szűk utcák vagy a La Boqueria minden kis zugának kínálatát végigkóstolták. A Michelin Guide listáján is szereplő étterem egy 75 méter magas, szupermodern, óriási üvegablakos épület tetején található a part közelében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, a kikötőre és a városra. Az étlapon a klasszikus katalán konyha kínálatából választhatunk egy kis modern szemlélettel fűszerezve: a tradicionális spanyol mandulás fokhagymaleves mellett kérhetünk heringkaviárt, garnélarákot rizzsel, desszertként pedig jöhet egy kis torrijas kacsamájjal.
Le Jules Verne – Michelin-csillag az Eiffel-toronyban
Párizs Eiffel-torony nélkül olyan, mint "legszebb híd a folyó nélkül" vagy a "tűz a meleg nélkül" – ha a Máté Péter-klasszikust akarjuk idézni. És ha már megmásztuk Gustave Eiffel remekművét, akkor érdemes is kicsit több időt itt eltölteni. Ehhez pedig tökéletes választás a torony második emeletén található Le Jules Verne étterem, ami a pazar panoráma mellett egy Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. Az étlapon szereplő klasszikus ételeket kiemelkedő francia borokkal kísérhetjük, a francia főváros gyönyörű látványa már csak hab azon a bizonyos tortán. A Le Jules Verne – a kilátáson túl – a több Michelin-csillagos éttermet is üzemeltető világhírű francia séfnek, Alain Ducasse-nak köszönheti sikerét: az étlapról mindenképpen javasoljuk a foie gras-t borsozott sárgadinnyével, a gyöngytyúkot barackkal, desszertnek pedig a Mirabella szilva és mandulatej sorbet vagy a csupa csokoládés desszert tűnik kihagyhatatlannak.
Piz Gloria – James Bond-élmény Svájc legmagasabb csúcsán
A Mont Blanc-ra és a Fekete-erdőre is libabőrt okozó kilátást nyújtó Schilthorn 2971 méter magas csúcsán kialakított Piz Gloria éttermet nem a pazarul megválasztott helyszín vagy a kivételes, gurmé konyha, hanem az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-film tette híressé, melynek több jelenetét is itt forgatták. Így nem meglepő, hogy a Jungfraujochtól csak függővasúttal megközelíthető csúcson található étterembe lépve egy 007-es birodalomban találjuk magunkat. A napelemmel működő, forgó étteremben nem kell kimagasló kulináriai élményekre számítanunk, de a 007-es hamburger vagy a sült kolbász pont megteszi a jó sztori mellé.
La Sponda – Olasz romantika az Amalfi-parton
Ha gasztronómiáról van szó, az olaszokat nehezen lehetne kihagyni – na meg nem is szeretnénk. És bár számtalan étterem érdemelne említést, az Amalfi-parton fekvő Le Sirenuse hotelben található La Spondanak itt a helye – mert nem elég, hogy egy Michelin-csillagos étteremről beszélünk, ráadásként a teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre, a város színes házaira. Az 1951 óta a Sersale család által vezetett étteremben a tradicionális mediterrán konyha, a helyi alapanyagok és az esténként meggyújtott mintegy négyszáz gyertya gondoskodik az igazi dolce vita hangulatról. Az étterem így csak vacsorára várja a vendégeket, és nem árt jó előre asztalt foglalni.
Hutong – Keleti hangulat, londoni kilátással
A Renzo Piano által tervezett The Shard épületét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni – akár járt már valaki Londonban, akár nem, a londoni városképből magasra törő üvegcsúcs a London Bridge lábánál a város modern üzleti negyedének ikonikus szereplője. Azt azonban valószínűleg már kevesebben tudják, hogy az épület egy nem éppen tipikus angol vendéglőt rejteget a harmincharmadik emeleten: a kínai Hutong étterem az azonos nevű, kiváló hongkongi étterem londoni testvére, mely főképp Észak-Kína hamisítatlan ízeit hozta el Anglia fővárosába.
A menü királya a szecsuáni módra készült homár, de a tésztaválaszték, a különleges dim sum szelekció és a szecsuáni húsleves párolt laposhallal, rizstésztával és gong zöldségekkel is megér egy kóstolást. A keleti hangulatú enteriőrben ülve pedig a Temze partján elnyúló London hihetetlen látványát élvezhetjük.
Ez is érdekelhet:
Le Jules Verne | london | Hutong | Eiffel-torony | olaszország | barcelona
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!