Teljesen új érzés lesz így főzni

Talán mindenkinek ismerős lehet a magyar háztartások legborzalmasabb szereplője: a zacskókkal teli zacskó. A következő bűnös a felbontott fűszeres tasakokkal teli befőttesüveg, illetve a szintén velük megtöltött cipősdoboz. Fűszerek nélkül minden étel unalmas, ezért igazán megérdemelnek egy szebb, jobb főhadiszállást. Adunk egy pár tippet, hogy mitől lehet sokkal praktikusabb, profibb konyhaszekrényünk, fűszerpolcunk.

Dühítő lehet, hogy soha, semmi sincs kéznél, hogy egyforma, felirat nélküli üvegcsékben vannak a fűszerek, esetleg maradnak a felbontott, aromazár nélküli zacskóban. A legszörnyűbb pedig, amikor a felsoroltak mind teljesülnek, és ehhez még érkezik egy kis élelmiszermoly-invázió. Dönteni kell, megy a kukába a szárazáru, a fűszer, minden, és elölről kell kezdeni a beszerzést, majd újra jön a káosz. Vagy megrázzuk magunkat, és szentelünk egy délutánt a konyhánk méltatlanul mostohán kezelt szereplőinek. Rendszerezett, tematizált, átlátható fűszerpolccal, fiókkal, álvánnyal minden egyes főzés élmény lehet, kapkodás nélkül.

Távol a hőtől

Óriási baki a szagelszívó polcán vagy a főzőlap felett, radiátor mellett tárolni a fűszereket. A hőhatás miatt hamarabb elveszítik aromájukat, összeállnak a porok, elmegy az ízük. Át kell őket helyezni egy szárazabb, hűvösebb helyre.

Akik nem hiányoznak majd

A rendszerezés kezdeténél át kell nézni, vagyis inkább szagolni az összes meglévő fűszert. Amelyikről esetleg nem tudjuk, hogy micsoda, nyugodtan mehet a kukába. Valószínűleg egy ideje nem használtuk, nem fog hiányozni.

Üvegezés

Nem tudunk jobb választást, mint a kicsi üvegcsék. Jobbak bármilyen műanyagnál, ráadásul könnyen kiderül, ha esetleg megtámadta a moly, vagy becsomósodott benne a fűszer. Érdemes egyformákat beszerezni, vagy akár kiürült kisebb üvegekkel rendszerezni. Szuper lehet bolti pástétomos, kisebb szószos, esetleg olajbogyós üveg is, ha nem ragaszkodunk a lakberendezési üzletek üvegeihez. Házilag is lehet ízléses a kollekció, pláne, ha egyforma színű kupakokkal és etikettekkel, feliratokkal látjuk el őket.

Szólítsd a nevén!

Fontos, hogy ellássuk a kis tartókat egyértelmű címkézéssel. A ráragasztott etikett helyett még jobb megoldás egy kicsit vastagabb papírra írni a fűszernevét, majd spárgával, gumival felszerelni az üvegre. Így nem kell lekapargatni az üvegről az etikettet, ha új fűszer kerülne bele, csak a papírtáblátcskát kell kicserélni. Újra divatosak a címkéző gépek domború feliratai, ráadásul valamiért szuper érzés ezekkel feliratozni.

A kevesebb több

Sokan beleesünk a hibába, hogy egyetlen recept miatt vásárolunk egy egész csomag speciális fűszert. Felesleges, csak azért nem fogunk főzni vele, mert van belőle otthon. Ha több ételhez el sem tudjuk képzelni, hogy használnánk, lépjünk rajta túl. Ráadásul egy egész üveget sem biztos, hogy érdemes elpazarolni egy ritka, túl niche fűszerre.

Praktikusan

Ha polcon tartjuk őket, érdemes az üveg oldalára ragasztani, rögzíteni a nevét, míg a helytakarékos fűszerfiókok esetében muszáj a kupakra írni, hogy mi van az üvegekben. Így nem lesz káosz.

Átgondolt mennyiségek

Ha tudjuk, hogy gyakran főzünk például indiai ételt, kéznél kell lennie az ilyen jellegű fűszereknek, de ha abszolút magyaros a konyhánk, központi helyet foglaljon el a kömény, a paprika, a borsok.

Huszonöt fűszer

Végezetül írunk egy kis listát arról, hogy ízléstől függetlenül melyek lehetnek azok az alapfűszerek, amelyek jó, ha jelen vannak a konyhákban:

  • feketebors (egész)
  • őrölt kömény
  • római kömény
  • oregánó
  • csilipehely
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • babérlevél
  • majoranna
  • bazsalikom
  • zsálya
  • szárított fokhagymapor (nem fokhagymás só!)
  • vöröshagymapor
  • édes magyar fűszerpaprika
  • füstölt paprika
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • őrölt gyömbér
  • vaníliaőrlemény vagy -rúd
  • mustármag
  • kurkuma
  • curry fűszerkeverék (indiai, thai, egyéb ízlés szerint)
  • szerecsendió
  • maszala (garam, tikka, tandoori stb.)
  • koriandermag

Ez is érdekelhet:

A friss kenyér illata mindent felülír

Visszatérni dédanyáink mindennapi rutinjához, a lehető legjobb dolog, amit tehetünk.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

spice | rendszerezés | fűszerek | fűszerpolc | felelős gasztrohős | főzés

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom