A szezonális gyümölcsök közül az édes, bár kissé fanyar, lédús szilva hihetetlenül változatos módon felhasználható. Ahelyett, hogy csak önmagában fogyasztanánk, vagy lekvárt főznénk belőle, adjuk hozzá kedvenc hétvégi ételeinkhez! Készítsünk belőle jéghideg levest, koronázzuk meg vele grillételünket és süssük bele a nyár legjobb süteményébe!
Szilvaleves
Hozzávalók:
- 1 kilogramm szilva
- 1/2 citrom leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 1/2 liter víz
- 1/2 liter tej
- cukor ízlés szerinti mennyiségben
- fahéj
Elkészítése:
Első lépés: A gyümölcsöt alaposan megmossuk és kimagozzuk, majd felkockázzuk.
Második lépés: A szilvát beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, rászórunk nagyjából egy teáskanálnyi fahéjat, majd felöntjük vízzel.
Harmadik lépés: A levest addig főzzük, amíg a kockára vágott szilva meg nem puhul. Ezt követően botmixerrel homogén állagúra pürésítjük.
Negyedik lépés: A tejet és a pudingport összekeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Miután kissé besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Hidegen fogyasztjuk.
Grillezett sertésszelet szilvás chutney-val és rukkolával
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 4 szilva vékonyra szeletelve
- 1/2 vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál barna cukor
- só, bors
- 1 teáskanál mustár
- egy zacskó rukkola
- friss kakukkfűlevél a díszítéshez
Elkészítése:
Első lépés: A húst egy tálba tesszük, ráöntjük a vörösborecetet, beledörzsöljük és félretesszük.
Második lépés: Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál olívaolajat. Hozzáadjuk a szilvát és a hagymát, majd nagyjából öt percnyi főzést követően beletesszük a balzsamecetet és a barna cukrot is. Aranybarnára főzzük, picit sózzuk, borsozzuk. A tűzhelyről lehúzva pihenni hagyjuk.
Harmadik lépés: A sertéshúst kivesszük a pácból, sózzuk, borsozzuk és grillrácsra helyezzük. Oldalanként négy percig sütjük, majd további öt percig pihentetjük.
Negyedik lépés: Egy tálban összekeverjük mustárt egy kevés borecettel, hozzáadunk három evőkanál olívaolajat és beleforgatjuk a rukkolát.
Ötödik lépés: Tálaláskor a grillezett sertéskarajra és evőkanálnyi chutney-t helyezzük, kakukkfűvel díszítjük, rukkolával kínáljuk.
Szilvás galette
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dekagramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 nagy csipet só
- 20 dekagramm vaj
- 2 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 maréknyi szeletelt mandula
- ½ csészényi cukor
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál vaj
- 1 tojássárgája
- 8 szilva
- 1 tojás elkeverve
Elkészítése:
Első lépés: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egy tálban, fóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
Második lépés: A szilvát felszeleteljük. A töltelék többi hozzávalóját egy kis tálban összekeverjük.
Harmadik lépés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tisztát kör alakúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy a tészta szélét vissza tudjuk hajtogatni.
Negyedik lépés: A tészta szélét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk egy kevés cukorral és aranybarnára sütjük. Tálalás előtt legalább 20 percig pihentetjük.
(Fotók: Getty Images)
szilva | grill | leves | galette | grillétel | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!