Szén-dioxidból előállított fehérje jelenthet választ a klímaváltozásra

A fehérje szén-dioxidból történő előállításával csökkenthető az éghajlatváltozás élelmiszeriparra gyakorolt hatása.

– "A légköri szénből készült ételek táplálhatják a világot, miközben hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez" – mondta Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója, hozzátéve, cégük már ki is fejlesztett egy szén-dioxid felhasználásával készült fehérjeport.

A Solein nevű vegán fehérjeport mikrobák hozzák létre, amelyek elnyelik a szenet, miközben felszabadítják az oxigént. Az így kapott alapanyagot hús és tejpótlékként, vagy táplálék-kiegészítőként lehet felhasználni ételek és turmixok készítése során.

A fehérjepor tápanyag-összetétele hasonló a szárított szójához vagy algához, íze és állaga pedig a búzaliszthez hasonlít.

A Solar Foods állítása szerint a Solein jó választ adhat a modern mezőgazdasághoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátások nagy részére is, így megszüntetheti az élelmiszeripar éghajlati hatásait. Szintén előnye, hogy az előállításhoz a hagyományos ipari gazdálkodáshoz használt területek töredékére van szükség, a felszabaduló területeken pedig ismét erdősítés kezdődhet meg. Ez azt jelenti, hogy a Solar Foods közvetett módon segíthet a klímaváltozás kezelésében is.

A 2017-ben alapított finn vállalat a Helsinkihez közeli kísérleti üzemében eddig húsz különböző terméket készített, idén pedig már az első kereskedelmi mennyiség előállítására is alkalmas gyár kiépítését is megkezdik azzal a céllal, hogy évente ötmillió ételt állítsanak elő.

A Solar Foods működése a NASA által az 1960-as években kifejlesztett technológián alapulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú űrmissziókban ellássák az űrhajósokat.

Akvárium pedig ennél hasznosabb még sosem volt. A látványos kiegészítő egy merőben új mezőgazdasági módszerként is értelmezhető akkor, ha nagy volumenben tekintünk rá.

(Fotók: dezeen.com)

innováció | gasztronómia | solar foods | széndioxid

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom