Szélhiány veszélyezteti Dalmácia büszkeségét

A szokatlanul meleg december miatt jó néhány dalmátskonka-termelő kényszerült arra, hogy kidobja a már szárításra előkészített hús egy részét.

A sonka sózásához a két-nyolc fokos hőmérséklet az ideális, ha ennél enyhébb az idő, könnyen megromolhat a hús. A megfelelő időjáráshoz pedig a hideg és száraz bóra szél is hozzájárul, ami idén meglehetősen későn érkezett meg.

Az időjárási bizonytalanságok miatt sajnos egyre több gyártó fordul el a hagyományos eljárásoktól.

A füstölőházakat ellenőrzött körülményeket garantáló üzemekre cserélik le, amik az Európai Unió társfinanszírozásával épülnek.

Mint az egyik termelő elmondta:

Mindannyian többé-kevésbé hagyományos módon dolgozunk. Csak arról van szó, hogy technikailag jobbak a körülmények.

Ezekkel a technikai lehetőségekkel csökkentjük azokat a kockázatokat, amelyek a szokatlan időjárási viszonyokból adódnak”.

Szintén az időjárás miatt került veszélybe az olaszok egyik kedvenc étele, és közben számos más élelmiszer árai szöknek az egekbe.

(Forrás: Total Croatia News, képek: Getty Images)

bóra | dalmát | prosciutto | Horvátország | sonka | dalmácia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom