Rengetegszer hallani arról, hogy Szardíniáról nem szabad homokot és kavicsokat elvinni, mégis mindig akad, aki megpróbálja.
Legutóbb egy francia férfi gyűjtött nem kevesebb, mint 41 kilogramm kavicsot a Lampianu-strandon, amelyet az autója csomagtartójában próbált hazacsempészni. Akkor fogták el, amikor egy Porto Torresből Nizzába tartó kompra akart felszállni.
Szardínia csodaszép fehér homokos strandjai nem véletlenül világhírűek, de a tengerpartról vagy a tengerből származó homok, kavics, kő vagy kagyló birtoklása vagy eladása háromezer euróig terjedő pénzbírsággal büntetendő, de akár börtönbüntetésre is számíthat, akit elítélnek lopás vádjával, közérdekű vagyontárgyat eltulajdonításának körülményével súlyosbítva.
2019-ben szintén francia turisták akadtak fenn a rendőrség hálóján, akkor egy házaspárt szintén negyven kilónyi homokot gyűjtött össze tizennégy műanyag palackban.
Bár nem tűnhet olyan nagy horderejű problémának, de a homok és kavics elhordása súlyos ökológiai következményekkel járhat. Bár kicsi a szardíniai homokra pályázó turisták aránya, ha az odalátogatók öt százaléka fejenként húsz kiló homokot vinne el, néhány év alatt jelentőset fogynának a strandok.
A becslések szerint 2021-ben augusztus közepéig így is legalább hat tonna homokot vittek el a sziget strandjairól.
Szardínia, az egyik legvadabb olasz sziget igazán ősszel élvezetes, ha pedig ráhangolódnál a szárd életérzésre, öt hozzávalóból elkészítheted ezt az ellenállhatatlan klasszikus szardíniai spagettit.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)
szardínia | homok | tengerpart | kavics
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!