A klímaváltozásnak köszönhetően virágozni kezdett Svédországban egy, az országban eddig abszolút nem létező szakma.
Nem nagyon hallunk olyanról, hogy a globális felmelegedésnek pozitív hozadékai is lennének. De a fagyos, északi Svédországban most hozott egy örömteli következményt ez a negatív változás:
elkezdett virágozni a borászszakma!
A The Guardian beszámolója szerint az északi ország ugyanis a felmelegedés hatására abszolút boros utazási céllá válhat.
“Tökéletesek lettek az adottságok, amivel a miénk az egyik legkülönlegesebb terroir a világon”
— lelkendezik Göran Amnegård, a Blaxsta borászat alapítója, akik 22 évvel ezelőtt ültették el szőlőiket, Svédország közel egyetlen kereskedelmi borászatát megalapítva ezzel. Amnegård fehérszőlői 23 óra napfényt kapnak nyáron, mielőtt díjnyertes jégbort készítenének belőle, melyeket aztán Michelin-csillagos éttermeknek adnak el.
Svédországban relatíve kevés, 150 hektárnyi szőlő van, ez a terület ötven százalékkal gyarapodott az elmúlt két évben, a következő öt évben pedig a borászatra alkalmas területek megduplázódására számítanak; ennél továbbmenve pedig sokan tízezer hektárnyi területet prognosztizálnak, mellyel az ország egy új, sokmilliárd eurós iparágat tudhat majd a magáénak.
A borászatra gyakorolt klímaváltozás már érzékelhető hatását az is mutatja, hogy a svéd borok hazai eladása közel megduplázódott az elmúlt öt évben. A szakértők úgy látják, hogy a globális felmelegedés miatt új szőlőfajták is meg fognak telepedni Svédországban, emellett a nemzetközi boros szakma is érdeklődéssel figyeli a változást.
(Forrás: The Guardian, fotók: Unsplash)
globális felmelegedés | klímaváltozás | bor | svéd | svédország | borászat
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!