Svájcot és ikonikus hegyeit is elveszíti a világszerte népszerű édesség

Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége.

A több mint száz országban értékesített Tobleronét nem lehet többé svájci csokoládénak nevezni, mert a márka amerikai tulajdonosa, a Mondelez kiköltözteti a gyártás egy részét Svájcból.

A mézzel és mandulás nugáttal készülő, háromszög alakú  édesség ezután Pozsonyban készül majd, és ezzel együtt a Matterhorn-hegyet is le kell venni a csomagolásról, a "svájci" jelzőt pedig arra kell cserélni a feliratban, hogy "Svájcban született".

Mindezt egy 2017-ben, a svájci termékek védelmében elfogadott törvény diktálja, amelynek értelmében a nemzeti szimbólumok és a svájci kereszt sem szerepelhet azokon a termékeken, amelyek nem felelnek meg a „svájciság” kritériumainak.

Az előírás szerint a „svájci gyártású” élelmiszereket 80 százalékban Svájcban kell előállítani, a tej és tejtermékek esetében pedig teljes egészében. A feldolgozási folyamatok alapvető részeit szintén az országban kell végezni, kivéve a Svájcból nem beszerezhető alapanyagok, például a kakaó esetében.

A csoki így aztán új betűtípust és logót kap, amelyen rajta lesz Theodor Tobler csokoládékészítő aláírása, aki 1908-ban unokatestvérével, Emil Baumannal együtt találta ki a legendás nassolnivalót.

Aki imádja a csokoládét és már tervezgeti a nyári álomutazását, annak nem kell tovább úti célt keresgélnie.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

csoki | toblerone | matterhorn | Svájc

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom