Az őszi időszak számos fantasztikus szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartogat. Ezek közül is talán a legnépszerűbb a sütőtök, amiből általában vagy isteni krémlevest készítünk, vagy egy kevés mézzel, esetleg barnacukorral meglocsolva a sütőben megsütjük.
A sütőtök azonban ennél sokkal érdekesebb és izgalmasabb alapanyag, ami olaszos tésztaételhez vagy húsokhoz is remekül illik. Mutatunk néhány rendkívül könnyen elkészíthető receptet, amit idén ősszel mindenkinek el kell készítenie.
Krémes pappardelle
Hozzávalók:
- ½ kiló száraztészta (például pappardelle vagy szélesmetélt)
- 1 csésze sütőtökpüré
- 1 csésze ricotta
- 1 tojás
- ½ csésze reszelt parmezán sajt
- ½ teáskanál frissen őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál só
- csipet fehér bors
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- pár szem koktélparadicsom
- 1 mozzarella
Elkészítése:
Első lépés: A sütőtököt felszeleteljük, kikaparjuk a magját, és sütőben készre sütjük. Eltávolítjuk a héját és pürésítjük.
Második lépés: A tésztát az utasítások szerint al dente-re főzzük és lecsepegtetjük.
Harmadik lépés: Egy tálban összekeverjük a sütőtökpürét, a ricottát, a tojást, a parmezán sajtot, a szerecsendiót, a sót, a fehér borsot és a petrezselymet.
Negyedik lépés: Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a kettévágott koktélparadicsomokat, hozzáadjuk a tésztát és a sütőtökös masszát, majd pár perc alatt összefőzzük.
Ötödik lépés: Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel és feldarabolt mozzarellával megszórva kínáljuk.
Darált húsos sütőtökkel töltött batyuk
Hozzávalók:
- 1 csomag levelestészta
- 1 tojás
- 1/2 kilogramm darálthús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagyobb szelet sütőtök
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2-3 evőkanál étolaj
- só, bors
Elkészítése:
Első lépés: A vöröshagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát beletesszük és üvegesre pároljuk.
Második lépés: Rádobjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk és lepirítjuk. Ráteszünk két evőkanál paradicsompürét, hozzzáadjuk a felkockázott sütőtököt és néhány perc alatt ősszefőzzük. Félrehúzzuk és hagyjuk langyosra hűlni.
Harmadik lépés: A leveles tésztát négyzetekre vágjuk vagy fánkszaggatóval köröket formázunk belőle. Mindegyik tészta egyik felére egy kis adag tölteléket halmozunk, összehajtjuk, a szélét villával lenyomkodjuk.
Negyedik lépés: Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük az elkevert tojással és 180 fokon nagyjából tíz perc alatt készre sütjük. Frissen fogyasztjuk.
Sütőtökös kuglóf
Hozzávalók:
- 30 dekagramm sütőtökpüré
- 30 dekagramm finomliszt
- 20 dekagramm barnacukor
- 12 dekagramm margarin
- 3 nagy tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítése:
Első lépés: Egy keverőtálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal. Egy másik tálban a vajat, a tojás és a barnacukrot robotgéppel habosra keverjük, majd a lisztez adjuk.
Második lépés: Minden további hozzávalót a tálba tesszük és homogén állagúra keverjük.
Harmadik lépés: A kuglóf sütőformát kiolajozzuk, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a masszát. 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
Negyedik lépés: A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kiborítjuk. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Még mindig nem elég a sütőtökös receptekből? Nézz körbe a korábban készült fogásaink között, és készíts sütőtökös rizottót, töltött sütőtököt, sütőtökös curryt, sütőtökös falafelt vagy éppen narancsos-sütőtökös sajttortát!
(Fotók: Getty)
őszi étel | nagy sztori | sütőtök | gyors étel | egyszerű étel
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!