Az Agrárminisztérium (AM) két hónapon keresztül, nyári szezonális ellenőrzés keretében vizsgálja az élelmiszerláncokat, a sorozat első két hetében a strandbüféken volt a sor.
Országosan 241 létesítményt térképeztek fel, a fókuszban az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő ételek és a megfelelő hűtési kapacitás is, emellett figyelemmel kísérték az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételeit és a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.
A forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.
Hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg,
mint például a megfelelő kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal, és a diák-munkavállalók között jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.
A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás, az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.
Az ellenőrzött büfékben az ún. "imitátumok" használata nem haladta meg a hatvan-negyven százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett "frissfölt" vagy virsli helyett "rudacskát" használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.
Ugyanakkor javuló tendenciát mutat a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről szóló tájékoztatás, és
a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei is optimizmusra adnak okot.
Ezek alapján ugyanis a Nébih laboratóriuma nem állapította meg az élelmiszerbiztonsági határérték túllépését. Összességében a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.
Eközben az is kiderült, hogy melyik idén a legolcsóbb és a legdrágább balatoni strand, ha pedig vízpartra készülsz, jó, ha tudsz erről a listáról.
(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)
ellenőrzés | büfé | étel | strand
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!