Egy egyszerű, de annál finomabb recept azoknak, akik nem bírják a főzelékeket

A főzelék sokaknál még mindig szitokszó, pedig nagyon szerethető műfaj, és a variációk is végtelenek. Rengeteg zöldségből más és más fűszerrel lehet magas szintre emelni ezt a fogást, vagy éppen nemzeti étket kreálni belőle. Ez a recept főzelék is és nem is, rendkívül egyszerűen készíthető, laktat, igazi comfort food. Ráadásul vegetáriánus, de vegán módra is elkészíthető.

Nekünk felkerült a leggyakrabban elkészített karanténkonyhás ételek listájára, ugyanis amilyen egyszerű és elronthatatlan, legalább annyira finom és laktató. A home office sem borul tőle, ha például egyórás ebédszünetet tartunk, belefér az elkészítése, fogyasztása és még egy kis hírolvasás, vagy komótosabb kávézás is. Van benne egy kis India is, pláne, ha köretnek basmati rizst vagy házi naan kenyeret választunk hozzá.

A naan

Ez egy leegyszerűsített, bármikor gyorsan készíthető lepénykenyér, élesztő nélkül, viszont lazításképp joghurt hozzáadásával. Az elkészült ételbe érdemes mártogatni, vagy kis kanalat formálni belőle, és úgy fogyasztani. Frissen sütve a legjobb, mindig csak annyit készítsünk el belőle, amennyit el is fogyasztunk. Ha mégis eltúloztuk volna, dürüm módra beletekerhetünk akár húst és zöldségeket is. Körülbelül tíz lepényke születik a mennyiségből.

  • 1 kis bögre finomliszt
  • 1 kis bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1/4 kis bögrényi sima joghurt (klasszikus, nem a krémes görög)
  • 3/4 kis bögre víz

Egy mély tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a közepükbe formáljunk egy kis krátert, és öntsük hozzá a joghurtot, a vizet és a sót. Gyúrjuk nyújtható állagúvá, majd a tésztalabdát helyezzük vissza a tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk állni 30–40 percet. Száraz serpenyőben, közepes lángon süssük készre őket, 30–30 másodpercig oldalanként. Látni fogjuk, hogy barna kis hólyagok keletkeznek, hamarosan el is készül. Érdemes a serpenyőből kivéve egy kis vajjal, fokhagymás vajjal megkenni, csodás aromák szabadulnak fel.

A currys spenótos tofu (2 személyre)

  • 1 zacskó spenótlevél, a durván hagyott verzió, de természetesen a püré is megfelelhet
  • 2 ek. olívaolaj / kókuszzsír
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, késsel törve
  • 1/2 konzerv kókusztej vagy 2 dl magas zsírtartalmú tejszín
  • 2 kockányi füstölt tofu
  • 1 ek. szejámolaj
  • 1 tk. garam masala
  • 1,5 tk. madras curry

Üvegesre dinszteljük a hagymát a zsiradékon, majd megy mellé a fokhagyma. Kicsit mérséklünk a lángon, és a garam masalát valamint a curryt is a lábosba szórjuk. Amikor már illatos, önthetünk rá egy kis szezámolajat, de ez ki is hagyható akár, viszont isteni ízt ad, és nagyon jól működik a spenóttal, ami már mehet is a fűszeres hagymára. Engedjük, hogy kis levet eresszen, majd párologjon is, ezután pedig a kókusztejet vagy a tejszínt is hozzáönthetjük. Várjuk meg, míg rottyan egyet, végül a füstölt tofukockákat is adjuk hozzá. Folyamatos kevergetés mellett 5 percig főzzük még.

Gőzölgő basmati rizs vagy a fenti naan kenyér tökéletes hozzá. Ha csípősen szeretjük, a curry és a garam masala mellé némi csilipelyhet is tehetünk.

Ez is érdekelhet:

Így készítsünk remek tavaszi spárgalevest!

Szezonja lesz, érdemes felkészülni rá.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

curry | tofu | egytálétel | indiai étel | spenót | főzelék

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom