A spanyolok hosszú évek óta hírhedtek a szuperkésői, általában este tíz körüli vacsoraidejükről, valamint a délutáni sziesztájukról. Ilyenkor a legtöbb üzlet és vállalkozás általában két órára bezár, hogy az alkalmazottak kipihenhessék magukat. Ezen szokásoknak azonban semmi közük sincs a laza és nyugodt kultúrához, sokkal inkább a történelemhez.
A Food & Wine cikkéből kiderül, hogy a spanyolok a második világháború óta "helytelen" időzónában élnek. Földrajzi elhelyezkedése alapján Spanyolország ugyanis ugyanabban a térségben terül el, mint például Portugália, Marokkó és az Egyesült Királyság, melyek mind a greenwichi idő (GMT) szerint működnek.
Spanyolországban viszont a közép-európai idő (CET) szerint járnak az órák, ami egy órával előrébb tol mindent.
Mindez Francisco Franco tábornoknak köszönhető, aki annak idején azért vezette be ezt, hogy sokkal inkább szinkronban legyen a náci Németországgal. Még a háború befejezése után sem állították vissza az órákat; a spanyol étkezéseket, munkanapokat, sőt még a televíziós műsorokat is egy órával előbbre tolták.
2016-ban Mariano Rajoy miniszterelnök bejelentette, hogy visszaállíttatná GMT-t és még a sziesztát is eltörölné, hogy a munkanapok estig hatig tartsanak nyolc helyett. A közvélemény támogatása ellenére mégis háttérbe szorult az időzóna-váltásról szóló döntés. A váltás egyik előnye, hogy a nyári napok később kezdődnek – a naplemente este tíz óra körül lehet –, ami viszont sötétebb téli reggeleket jelentene, mivel a nap csak kilenc óra után kel fel.
A csokoládé finom – ez nem is lehet vita tárgya, azt azonban már érdemes kutatni, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása. Legalábbis a leedsi egyetem gyetem szerint.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)
vacsora | magyarázat | későn | spanyol | szokás | spanyolország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!