Az „ale kóstoló” munkakörét már a városi charta is rögzítette 1272-ben, most ismét hivatalossá tették.
Idén ünnepli alapításának hétszázötvenedik évfordulóját Congleton, ahol a sörgyártást már évszázadokkal ezelőtt olyan komolyan vették, hogy az 1272-es városi chartájukban is rögzítették az azzal kapcsolatos szabályokat. Ekkor hirdették meg a sörkóstoló munkakörét is, amelyet
most, a jubileum alkalmából ismét kormányzati pozíciónak ismertek el ideiglenesen.
A város alapító okirata szerint négy tisztségviselőt kell kinevezniük, akik a települést irányítják. Ide tartozik a polgármester mellett a városi kiáltó, az adósságbehajtó és a sörkóstoló.
Az ünnepi évforduló tiszteletére a pozíció betöltésére egy igazi söripari veteránt kértek fel.
Évszázadokkal ezelőtt a sörkóstoló munkája rendkívül fontos volt. Mivel a víz nem volt biztonságos, így a város lakosai,
még a gyerekek is alacsony alkoholtartalmú sört fogyasztottak.
A sörkóstoló egyfajta minőségellenőrként ügyelt arra, hogy az előállított italok megfeleljenek a kereskedelmi szabványoknak, megfelelő mennyiségű és minőségű összetevőket tartalmazzanak és ne árulják azokat túlságosan drágán.
Ha valaki ezeket a szabályokat megszegte, pénzbüntetésre számíthatott.
2022-ben azonban a sörkóstoló szerepe sokkal korlátozottabb lesz, bírságot nem oszthat ki és természetesen senkit sem küldhet börtönbe. A söriparban eltöltött harmincöt éves pályafutását arra fogja felhasználni, hogy népszerűsítse Congleton kiváló kocsmáit és sörházait. A nyugalmazott sörgyáros egy évig tölti be a pozícióját, munkaidejében pedig tradicionális viseletet fog hordani.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)
munka | sör | munkakör | állás | Anglia | Nagy-Britannia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!