Ezen a síterepen nem hóágyúznak, hanem szüretelik a havat

Miközben az európai sípályák hóhiánnyal küzdenek, a tengerentúlon most épp nem jellemző ez probléma, de így is jól jönnek a megfelelő hógazdálkodási technológiák.

Az ország több mint háromszáz síterepének csak 17 százalékán készítik géppel a havat, elsősorban a keleti terepeken. A kanadai Sunshine Village síterep azonban egészen más megközelítést alkalmaz: a hószüretelést. Az üdülőhely évtizedek óta úttörője ennek a technikának, amely tulajdonképpen meglehetősen egyszerű és egyben környezetbarát eljárás is:

a legmagasabb területeken több kilométer hosszan kerítéseket állítanak fel, hogy megállítsák a havat, amit a szél a környező sziklákról fúj le.

Így hatalmas tározók jönnek létre, és amikor elég hó gyűlt össze, szétterítik azt a pályákon.

Ezt a technikát, aminek használatát legtöbbször szeles közutak mellett láthatjuk, ahol éppen a hóátfúvás megakadályozása a cél, alkalmazzák még többek között Colorado és Brit-Kolumbia síterepein is.

Eközben Európában is próbálnak sakkozni a hóval, de itt többnyire egy kicsit mást értenek a hógazdálkodás alatt: több helyen kísérleteznek azzal, hogy a szezon végén összegereblyézik a megmaradt havat, majd fényvisszaverő szigetelőpanelekkel és erős, vízálló ponyvákkal takarják le abban a reményben, hogy megmarad a következő télig.

Hómegőrzés az ausztriai Söbelben

A leginkább mérhető sikereket talán az ausztria Kitzbühel könyvelhette el, ahol a síszezont így október közepétől májusig sikerült nyújtani, igaz, ez néhány éve legalább 165 ezer dollárba került szezononként. A költségekhez hozzátartozik, hogy egész nyáron drónok figyelik a fóliával letakart tartalékokat.

Idén is átadták a síturizmus kiválóságait jutalmazó díjakat, de egyes helyeken könnyen lehet, hogy az utazóknak más programot kell találniuk a lesiklás helyett.

(Forrás: Smithsonian Magazine, Bloomberg, képek: Getty Images)

 

hóesés | kanada | síelés | sípálya | síterep

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom