A papírépítészet feltalálója legújabb projektjében gyönyörűen házasította össze a nádtetőt kartoncsövekkel.
A japán Awaji szigetén épült meg a Farmer’s Restaurant nevű étterem, melyet nem kisebb építészt jegyez, mint maga Shigeru Ban. A díjnyertes építészt és stúdióját a Pasona Agri-Partners bízta meg az étterem megtervezésével, ahová az étterem körüli mezőkről jön a friss zöldség. A tervezés során Shigeru Ban egyszerre tisztelgett a hagyományos japán parasztházak előtt a nádtetős megoldással, valamint a vastag külső oszlopok is a régi japán vidéki házak vastag fáiból merítettek ihletet.
A letisztultnak mondható külsőhöz képest belépve egészen más világ fogad: a ciprusból épült házszerkezetet keresztül kasul kartoncsövek takarják be egyszerre futurisztikus és mégis régi időket idéző módon. Az építésznek ez az egyik legnagyobb papírcsövekből készült konstrukciója.
Shigeru Ban egyébként építészeti munkásságát egész életében segítségként fogja fel azok számára, akik arra a leginkább rászorulnak.
Rendszeresen fölkeres természeti vagy emberi katasztrófa sújtotta helyszíneket, annak érdekében, hogy a fennálló hajléktalanhelyzetet javaslataival intelligens, ideiglenes hajlékokkal támogassa.
Ezek az átmeneti szállások hulladékanyagból (leginkább papírból) vagy újrahasználható eszközökből készülnek, minimális anyagi költségből.
Szívesen elteáznánk itt egy hideg téli délutánon!
(Fotók: Hiroyuki Hirai)
nagy sztori | étterem | dizájn | shigeru ban | japán | építészet
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!