Itt vannak Amerika ízei – És nem is kell messzire menni értük

A hangulat oldott, a zene duruzsol. A vagányság, a lazaság és a szabadság érzete egyszerre kap el. Amerikában vagyok? Igen is, meg nem is. A konkrét helymeghatározást nézve nem, elvégre egy tengerentúli városban sincs Nagymező és Ó utca, viszont az életérzést tekintve és a Hard Rock Hotel Budapest Sessions éttermének kínálatát végigfutva akár az Államokban is lehetnék.

A három éve megnyitott budapesti helyre a nemrég debütált új étlapja miatt ültem be. A Sessions bevallottan egy éles kanyar bevétele után fordult rá egy másik sztrádára, elhagyva a korábbi szállodai éttermi víziót, hogy konkrét irányba tartson. Amerika felé.

Az irányítás annak a Pintér Sándornak a feladata, aki tizenkét év külföldi munka után tért vissza Magyarországra, majd Atlantic City-ben és New Yorkban tanulmányozta a Hard Rock Hotelhez tartozó (illetve egyéb) kinti éttermek működését.

A megszerzett tapasztalatokra, a begyűjtött inspirációkra, valamint a saját kreativitására építve rakta össze a Sessions új menüjét, ami szeptember óta mutatja meg Budapesten Amerikát.

És itt most nem feltétlenül a négyemeletes hamburgerekre, a félkilós steakekre, meg a napokig smokerben alvó BBQ-oldalasokra kell gondolni, merthogy az amerikai konyha ennél jóval változatosabb, hiszen temérdek impulzus éri.

– Klasszikus értelemben nehéz amerikai konyháról beszélni, de az lett a következtetésem, hogy lényegében ugyanarról szól, mint maga a kultúra, több mindenből épül föl. Jártam a New York-i koreai negyedben, ami egy teljesen más világ, és úgy gondoltam, miért ne lehetne némi ázsiai behatás is a tematizált étlapon. Chicagóban például masszívan jelen van az olasz kultúra, úgyhogy onnan is eltettem valamit – meséli a séf, aki a koncepció formálásakor szabad kezet kapott, miközben ügyelt a világszerte ismert hard rockos sajátosságokra.

„Kötelezően felhasználandó elemek” nem voltak a menü véglegesítésénél, teljes egészében rá bízták, miket hoz haza és épít be.

Az adagok egyébként hol nagyok, hol kevésbé nagyok, mert úgy gondolkodnak, hogy a vendég nem feltétlenül akarja a negyven dekás steak-kihívást teljesíteni, hanem kipróbálna többféle dolgot.

Az előételeket ezért sharing-jelleggel alkották meg; a falatkák nem telítenek el teljesen, bőven jut még hely az extra koktéloknak, lehetőséget biztosítanak a további ismerkedésre. Ilyenek például a modern, vagány konfitált libacomb bonbonok, melyek vöröskáposzta pürével kiegészülve kerültek fel az étlapra.

A főételek közül nagy kedvenc a lassan sült marhaborda, amely „előző életében” sertésoldalasként bukkant fel a menün, Pintér Sándor viszont a minőségibb marhára cserélte. Milyen jól tette! Elképesztően puha, szinte csak hozzá kell érinteni a villát és máris szétmállik. Köretként sült salotta hagyma, bébirépa és zellerpüré érkezik mellé – utóbbiról négy évtizedet zellerpüré-szűzként leélt életem egy napfényes októberi délutánján derült ki, mennyire passzol a marhához.

Alighanem napjai lennének csak hátra egy olyan amerikai témájú étteremnek, amelyik nem szolgál fel sajtos makarónit, úgyhogy a Sessions sem kockáztatta ezt meg. – Atlantic City ugye az óceán mellett fekszik és kint rengeteg homárt esznek, ezért megpróbáltam feldobni a hagyományos mac and cheese-t. Homárszószos locsolást kapott és mivel jó néhány évet lehúztam Nagy-Britanniában, ahol pedig fokhagymás kenyér jár mellé, így kiegészítettem azzal is – avat be a séf a nagy klasszikus újragondolt sztorijába.

Légies falatként mutatkozik be a koktélok mellé passzoló, elegáns chicagói parmezános csirke, ami a friss paradicsom salsának és a parmezán habnak köszönhetően könnyű fogás, Pintér Sándor elárulta, hogy nevében szereplő chicagóiságát a parmezános panírja adja. A már említett ázsiai behatást a két világ találkozását jelentő koreai BBQ-mázas karfiol képviseli – ilyet nem nagyon lehet máshol megkóstolni Budapesten.

A marha, csirke, sertés összeállítású, tartalmas miniburger trióról és a burgerekről meg legyen elég annyi, hogy Pintér Sándor hamburgerét egyszer Skócia legjobbjaként díjazták.

A miniburgerek és a koktélok egyébként remek partnerei lehetnek a Sessions hetente háromszor szerveződő élőzenés, rockos, popos, blues-os estéihez, az étterem pedig azoknak ajánlható, akik szeretnék kipróbálni, milyen is itthon az amerikai konyha bisztró stílusban, modern elemekkel, elegáns, de mégis kötetlen hangulatban. De nekik nagyon.

(Fotók: Veszely Bence)

konyha | étterem | ízek | budapest | hard rock hotel | Sessions

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom