Gasztrotörténelmet írt egy Michelin-csillagos magyar étterem a parajdi sóbányában

Ezen a különleges helyszínen még soha sem rendeztek hasonló színvonalú gasztronómiai eseményt – a Michelin-csillagos budapesti Salt étterem és a székelyudvarhelyi Páva első, közös vacsoraestjét tartották a múlt hétvégén.

A tízfogásos parajdi vacsora célja a kortárs magyar konyha és az erdélyi gasztronómiai hagyományok összekapcsolása volt. Ez ihlette a vacsora menüjét, amit Tóth Szilárd, a Salt séfje álmodott meg a Páva csapatával közösen.

A helyszín nemcsak a só miatt kapcsolódik a Salthoz, hanem azért is, mert azt a tisztaságot, a hagyománytiszteletet és egyszerűséget képviseli, amit az étterem szellemisége követ.

"A Páva csapata is ezekben az értékekben hisz, és meggyőződésünk, hogy az erdélyi gasztronómia megújulásának is fontos elemei. Ugyanúgy mint Kövi Pál legendás gyűjteménye, az Erdélyi Lakoma" – mondta Trucza Adorján, a Páva étterem tulajdonosa, aki a gasztronómia iránt nemcsak rajongó, de elhivatottságot is érző vállalkozó, és nem riad vissza attól, hogy időnként maga is főzzön az étterem konyháján.

A parajdi sóredő és az erdélyi só kb. 22 millió évvel ezelőtt keletkezett, a vacsora helyszínét a felszín alatt 120 méterrel alakították ki.

A levegő egyébként sehol nem olyan tiszta, mint a sóbányában, a parajdi sóbánya pedig száz évig fedezni tudná a világ teljes sószükségletét. Néhány tömböt azért felhasznált belőle a csapat a menühöz, amit Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos Salt séfje mutatott be.

A Salt filozófiájában központi szerepet játszanak a gyógynövények és vadnövények, mind frissen, mind savanyítva, fermentálva, ezekből pedig nagyon sok jelent meg, illetve több mint húszféle szerepelt az ételsorban. Mint ahogyan az erdélyi konyha fontos, elementáris alapanyagai is: a pityóka, a káposzta, a torma, a bárány, a juhtúró, és a puliszka.

A vendégek megkóstolhatták többek között a pityókás csukaikrát, a kecskegida-tatárt gyergyói churuttal, a toroskáposztát mangalicahússal, a báránypacalt faggyús brióssal, vagy a dézsás túrót fenyősziruppal.

"Lenyűgöző számomra az erdélyi konyha extrém természetközelisége, a magától értetődő szezonalitása, a sok- és összetett zöldség- és zöldfűszer-használat, az egyszerűség, a hagyományok tisztelete, a savanyítási technikák, valamint Kövi Pál erdélyi lakomája. Rengeteg élménnyel, ötlettel és mélyen megélt, érzelmes pillanattal tértem haza a múltkori, első, erdélyi gasztrotúra után – ezek közül számos ihletet beépítettem a menübe. Például a csíkmadarasi Zsigmond malom megálmodójának, Gál Tímeának a véres hurkás pitéjét, vagy a Kövi Pál kötetében szereplő háromszéki agyas levest.

Az ilyen együttműködésekben és partnerségekben az a legjobb, hogy kölcsönösen inspiráljuk egymást. Biztos vagyok benne, hogy sok elem hosszútávon is vissza fog köszönni a Salt ételeiben. A magyar konyha kulináris öröksége nagyon sokszínű, ennek egyik legfontosabb része az erdélyi gasztronómia, amit mi is szeretnénk még mélyebben felfedezni" – emelte ki Tóth Szilárd.

(Fotók: Sepsi Gergő)

páva | budapest | michelin-csillagos | parajd | vacsora | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom