Veszélybe került az olaszok egyik kedvenc fogása

A Pó-síksághoz kötődik az olasz mezőgazdasági termelés mintegy harmada, a folyó kiszáradása azonban hatalmas csapást mér az idei hozamra.

Ezen belül is rizottórizs sínyli meg különösen a körülményeket: a vízszint két méterrel alacsonyabb az átlagosnál, vagyis az éves átlag egytizede, míg a hőmérséklet júniusban három és fél fokkal magasabb volt, mint a megszokott. A probléma ráadásul nemcsak az, hogy a rizsföldek kiszáradnak, hanem az is, hogy a föld egyre sósabbá válik.

Rizsföld Vespolatéban

Ahogyan a Pó vízszintje csökken, úgy áramlik be egyre több tengervíz a deltába és a talaj víztartó rétegeibe, amelyekre a Pó-síkságon termelt rizs. támaszkodik.

A gazdálkodók szerint a sóssá váló talaj évekre tönkreteheti a termést.

Tragikus a helyzet, körülbelül hatvan százalékos veszteségről beszélünk” mondta Elisa Moretto rizstermesztő. Ugyanakkor mint hozzátette, ezek a veszteségek még nem véglegesek, mert a sósvíz-probléma mellett a hatalmas hőség is gondot okoz. Az egész idei aratás veszélyben van.

Ha Olaszországba mész, ezeket az étkezési szabályokat kell betartanod, ha pedig rizottóban gondolkodsz, akkor ezekre érdemes figyelned.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

rizstermesztés | aszály | pó-síkság | rizs | rizottó | olaszország

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom