Ezekkel a trükkökkel olyan lesz a rántotta, mintha egy Michelin-csillagos étterem konyhájában készült volna

A rántotta az egyik első étel, amit megtanulunk elkészíteni, hiszen alapvetően rendkívül egyszerű a művelet. Amennyiben azonban a maximalizmusra törekszünk, gyakran érezzük azt, hogy túlsütöttük, ilyenkor száraz és gumis állagú lesz.

Miért tud kiszáradni a rántotta?

A tojás vízből, fehérjéből és zsírból áll. Amikor a tojást rántottaként megsütjük, a fehérjék szivacsos textúrát alkotnak, hogy felfogják a nedvességet. Ha a fehérjét túl sokáig sütjük túlságosan magas hőmérsékleten, a víz elválik a tojástól, ami így túlsül.

Hogyan előzhetjük meg, hogy kiszáradjon a tojás?

Először is, a rántottát alacsony vagy közepes lángon süssük. Mielőtt tökéletesre sült volna, vegyük le a tűzről, hogy a tojás tulajdonképpen a maradék hőn készüljön el. Ha folyadékot, például tejet vagy tejszínt adunk a tojásos keverékhez, lágy, selymes állagú rántottát kaphatunk.

Ügyelnünk kell azonban a folyadék mennyiségére, és a megváltozott sütési időre. A tejtermékek ugyanis nem párolognak el olyan gyorsan, így kissé tovább kell sütnünk.

Az aranyszabály szerint a rántotta minden tojásához maximum egy-két evőkanál tejet adhatunk.

A rántottához természetesen zöldségeket is pakolhatunk, érdemes azonban olyanokat, amiknek alacsony a víztartalma, így végeredmény nem lesz vizes. Kerüljük a paradicsomot és a cukkinit, a zöldségeket pedig először vajon vagy olajon süssük elő, hogy víztartalmuk elpárologjon és csak ezt követően adjuk hozzá a tojásos keveréket.

Nemcsak a rántottának vannak trükkjei, hanem a tükörtojásnak és a kemény tojásnak is. Mi kipróbáltuk ezeket, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban működnek. A tojás azonban nem csupán a reggelihez kell, hanem számos más fogás alapanyaga is lehet. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy mi mindennel helyettesíthető

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty Images)

rántotta | aranyszabály | tojás | tipp | trükk | pratika

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom