Az olaszok féltik a Proseccójukat, a horvátok pedig felteszik a kezüket, hogy ők a jogszabályok szerint járnak el.
Olaszország és Horvátország földrajzilag igazán közel fekszik egymáshoz, a két ország barátságát illetően azonban most fényév távolságra vannak. Az olaszországi Prosecco-gyártók ugyanis fellázadtak, és minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák, hogy a horvát borászok édes desszertboraik árusítására a Prosek kifejezést használják.
Az Associated Press szerint az Európai Bizottság is belefolyt a vitába, mérlegelniük kell majd Horvátország azon kérelmét, hogy a Prosek nevet viselhessék boraik. Luca Giavi, a Prosecco DOC vezérigazgatója hangsúlyozta: nem azzal van problémájuk, hogy a gyártók – amelyek alapvetően nagyon kevés palacknyi bort állítanak elő – belépnek a piacra, hanem azzal, hogy az elnevezés zavart kelthet a fogyasztókban.
A Prosecco és a Prosek között kevés hasonlóság van: míg előbbi a Glera szőlőből készült pezsgő, addig utóbbi egy horvát szőlőfajtából előállított édes bor.
Éppen ezért mondják azt a horvátok, hogy a fogyasztókat a név nem tudja megzavarni, ráadásul a Prosek a jogszabályoknak megfelelően kapott védett eredetmegjelölést.
Horvátország már 2013-ban is kérte a Prosek név használatának engedélyezését, a kérelmüket akkor elutasították. Azt, hogy az Európai Bizottság ezúttal kinek ad igazat, egyelőre nem tudni.
(Forrás: Food & Wine, fotó: Unsplash)
prosek | prosecco | olaszország | Horvátország | pezsgő | bor
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!