A félreértés abból adódik, hogy Vlagyimir Putyin nevét a franciák úgy írják, mint a népszerű ételét, amiről az étteremlánc a nevét kapta.
A Poutine étteremlánc egyetlen pillanat alatt viták kereszttüzében találta magát Franciaországban, a figyelem középpontjába azonban nem a legendás francia-kanadai étellel, a sült krumpli és a sajtmártás tökéletes kombinációjával kerültek, hanem a fogás neve miatt.
A Maison de la Poutine ("A Poutine háza") a közösségi oldalán közzétett közleményben mutat rá arra, hogy sértő hívásokat és kommenteket kaptak,
a zavart pedig az okozza, hogy Franciaországban Vlagyimir Putyin nevét 'Poutine'-nak fordítják,
azaz pontosan úgy írják, mint az étterem és az étel elnevezését.
Az étteremlánc közleményében nem győzi hangsúlyozni, hogy a tradicionális ételnek semmi köze az orosz elnökhöz, hiszen a fogás 1950-ben született meg Quebec-ben, olyan szenvedélyes szakácsok kreativitásának köszönhetően, akik örömet akartak nyújtani a vendégeiknek.
Kiemelik azt is, hogy a Maison de la Poutine megnyitása óta azon dolgozik, hogy megőrizze ezeket az értékeket, most pedig a legőszintébb támogatásáról biztosítja az ukrán népet, amely
bátran harcol a szabadságáért a zsarnoki orosz rezsim ellen.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Frite Alors lyoni étterem korábban hosszú éveken keresztül Vlagyimir Putyin és a poutine étel szójátékával reklámozta népszerű fogását, most azonban bejelentették,
az ételt átnevezik Vladimir-ról 'Poutines anyjára'-ra, ami továbbra is áthallásos.
A Frite So! menedzsere, Morgaine Benaziza is hangsúlyozza, hogy ellenzik mindazt, ami Ukrajnában történik és valóban tartottak attól, hogy az emberek Vlagyimir Putyinhoz társítják az éttermüket. Ezzel egy időben a Le Roy Jucep ottawai étterem is átkeresztelte fogását poutine-ról "sült krumpli sajtmártással" névre.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty Images)
ukrajna | étel | gasztronómia | orosz invázió | háború | oroszország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!