Ha Portóra gondolunk, először csodálatos kikötői, festői utcái jutnak eszünkbe, majd hullámzó szőlőültetvényei és páratlan borai sejlenek fel. Érdemes azonban a kézműves csokoládékat is megkóstolnunk, ha ebben a varázslatos portugál városban járunk.
Annak ellenére, hogy Portugália viszonylag kicsi ország, összességében
a szőlőültetvények tekintetében a negyedik legnagyobb Európában.
Országszerte háromszáznegyven szőlőfajtát termesztenek. Az ideális körülmények a szőlőtermesztéshez a Douro-völgyben, vannak, hiszen az éghajlat és a talaj is tökéletes.
A portugál bor
a közösségi értékekről, a kiemelkedő minőségről, a generációkon átívelő hagyományokról és a karakteres ízekről szól.
Érdemes azonban nyitott szemmel járni a városban, hiszen egy valódi Willy Wonka gyár, a Chocolate Story múzeum is várja a vendégeket. Sőt, lehetőség nyílik olyan tematikus borkóstolókon való részvételre is, ahol
a borokat különféle csokoládékkal párosítják bizonyítva, mennyire tökéletes kombináció a kettő.
Portóban járva erősen ajánlott végigkóstolni a gasztronómiai kínálat legjavát is.
Két kihagyhatatlan étel a pasteis de natas és az ikonikus francesinha.
Míg előbbi a reggeli kávé társa lehet, utóbbi egy hússal töltött, sajtos szendvics, amelyet egy üveg Superbock kíséretében a legjobb elfogyasztani. Akik nem viszolyognak a pacaltól, bátran teszteljék a dobradát is!
Két fogás között pedig erősen ajánlott bebarangolni a várost, hiszen Porto tele van gyönyörű, történelmi jelentőségű épülettel. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a Ponte de Dom Luís, a világörökség részeként számon tartott Igreja de São Francisco és a Clérigos-torony is, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a városra.
(Fotók: Getty Images)
borvidék | gasztronómia | porto | borpárosítás | bor | portugália
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!