Zöldséges polenták cáfolnak rá a húsevők sztereotípiáira

Sokan még mindig azt hiszik, hogy az a teljes értékű étel, amiben hús is van. Három olyan zöldségespolenta-receptet mutatunk, amely seperc alatt oszlatja el ezt a tévhitet.

 Alaprecept:

  • 1/2 l víz
  • 1/2 l tej
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg kukoricadara
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Egy lábasba beleöntjük a vizet, illetve a tejet, és melegíteni kezdjük. Közben sózzuk, és felolvasztjuk benne a vajat.
  2. A forrásban lévő tejes vízbe belekeverjük a kukoricadarát, és besűrítjük. A 3-4 perc alatt megfőtt és besűrűsödött masszát folpackkal bélelt gyümölcskenyérformába öntjük, és két órát hűtőben pihentetjük.
  3. A megszilárdult polentát kiemeljük a formából, ujjnyi vastagságúra szeleteljük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk.

 Erdei gombás polenta

Miközben a polenta a hűtőben pihen, megtisztítunk és felszeletelünk néhány szép nagy fej gombát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, üvegesre párolunk rajta egy kis fej apróra vágott vöröshagymát. Rátesszük a szeletelt gombát, és megsütjük. A gombák felét kiemeljük, a másik feléhez serpenyőbe főzőtejszínt öntünk, sózzuk, borsozzuk. A szószt besűrítjük, majd botmixerrel pürésítjük.

Tálaláskor a polentára gombaszeleteket teszünk, és a mártással kínáljuk.

Vegyes zöldséges polenta

Semmi más dolgunk nincs, minthogy ízlésünk szerinti válogatott zöldségeket megpucoljuk, felszeleteljük, sózzuk, zöldfűszerekkel meghintjük, és grillen vagy olívaolajon megsütjük. A sült zöldségeket egyszerűen rátesszük a lepirított polentára, valamint megcsurgatjuk egy kevés olívaolajjal.

Frissen fogyasztjuk.

Vegán kolbászos polenta

Készítünk egy könnyű, tojásmentes lecsóalapot, amelybe beleteszünk egy marék feldarabolt bébispenótot és növényi kolbászt, vagy gabonavirslit is. Egy tányér aljára helyezzük a polentát, majd ráhalmozzuk a vegán lecsót.

Ízlésünk szerint aprított friss korianderrel megszórva tálaljuk.

 

Az avokádó is rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, ráadásul értékes vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, ezért érdemes beépíteni a táplálkozásunkba. Néhány egyszerű recepttel és megfelelő fűszerezéssel könnyedén kihozható belőle a legjobb ízvilága. Ha nincs kedved főzni és rendelnél, mutatunk pár jó helyet!

(Fotók: Getty Images)

recept | húsmentes | polenta | vegán

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom