Nem kellett még új hely úgy Budának, mint ez

Egy étterem a Széll Kálmán téren. Hogy volt meg eddig Buda nélküle?!

A Pingrumba nem teljesen újoncként érkezett a hazai éttermi szcénába, már évekkel ezelőtt megágyazott neki a bulinegyed közepén, a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán működő zseniális Dobrumba. Mivel a Dobrumba szinte mindig tele volt, nem tűnt teljesen logikátlannak az, ha csinálnak egy hasonló vállalkozást, csak most Budán. Nyilván tulajdonosként ennél kockázatosabbnak tűnt a dolog, nincsenek előre megírt sikersztorik, főleg nincsenek ebben a járványos évben, de a nyitás óta kiderült, hogy mindenki megnyugodhat: a Széll Kálmán téren nyitott Pingrumba ugyanis dübörög.

"Az volt az inspiráció, hogy a hatfős csapatunk rengeteget utazott az elmúlt években, és mindenki azt próbálta behozni a Dobrumába és ide, amit az utak során magába szívott – mondja Laki Eszter dizájner és társtulajdonos. – Ez a Dobrumba esetében a Földközi-tenger partvidéke volt, de a Pingrumbával még keletebbre fordultunk, és Indiára, az isztánokra, és Iránra fókuszáltunk."

Mióta ez a beszélgetés elkészült, többször is jártam náluk már mezei vendégként. Egy csütörtök este például annyira tele volt a hely, hogy járvány ide, járvány oda, egy gránátalmamagot sem lehetett volna leejteni, sorban állás ment az asztalokért. Kétségtelen, hogy a Ping a foodie-k és azok zarándokhelye lett, akik szeretnek a felkapott helyekre járni, és ezzel máris hozza azt, amit a Dobrumba elért, és ki tudja, idővel meg is fejelheti azt.

És mit tud a Pingrumba? Szemnek kellemes, eklektikus környezet, amelyben egyesül Ázsia kaotikussága. Mivel a tulajcsapat remek dizájnérzékkel rendelkezik, tökéletesen hozták össze azoknak az országoknak a kultúráját, amelyek az étlapon megjelennek, sőt, az étterem elődjéből, a kínai Pingből is megtartottak pár elemet, és ez sem árt az összképnek – éppen ellenkezőleg. Nagyon Insta-kompatibilis a hely, én a saját feedemben tucatnyi embert láttam itt megfordulni, ez most a hely, ahová ki lehet öltözni, el lehet menni barátokkal, és ünnepelni kicsit ezekben az amúgy szorongós hónapokban, vagy el lehet vinni a Nagy Őt, ahová le lehet szervezni egy randit.

Mindez persze fabatkát sem érne, ha nem lenne magával ragadó a konyha. Azt gondoltam, nehéz lesz úgy meglepetést okozni nekem, hogy vagy féltucatszor voltam a Dobrumbában, de az étlap új fogásaival abszolút sikerült. Számomra a mezzék, a labneh, a tahini, és a többiek az abszolút a comfort food kategóriába tartoznak, és tudom értékelni a fine dining éttermek precíz tudományossággal megalkotott ízszimfóniáját is, kedvelem is őket, de az életszeretet, az ízek vastag dübörgése az ilyen helyeken szokott leginkább elkapni. Nagy közös élmények aláfestése az itteni konyha, a megosztásé, a másik kistáljába beletunkolásé az „ezt kóstold meg, besírsz!” gesztusoké.

"Én szakácskönyvet terveztem egy indiai nőnek, és az, hogy indiai ételek is bekerültek ide, az ennek is köszönhető – idézi fel Laki Eszter. – Itt más hangulatot tudunk létrehozni, a télikertünk például olyan, ami Tel-Avivban is lehetne."

"Az egyik legnagyobb újdonság, hogy van egy egyedi tervezésű faszenes grillünk, amivel olyan ízvilágot tudunk megidézni, ami nagyon jellemző azokra az országokra, amelyeknek a konyhája megjelenik nálunk – folytatja Laki Eszter. – A levantei grill zöldségtál tahinivel elképesztően finom, és bármelyik mediterrán ország éttermének étlapján elférne."

"Az Indiára jellemző thali tálat is szeretjük. Nyolc különböző fogást tartalmaz, amiben a levestől a főételig minden megvan ebben a sorban."

A künefe a levantei édességek ékköve, Egyiptomtól Palesztinán át a Dél-Kaukázusig megtalálható, olvasható honlapjukon. Őszintén szólva nem volt bizalmam valami iránt, ami egy vajban sült, forró kadaif tészta pisztáciával és sajttal, de ez az édesség minden képzeletemet felülmúlta. Előítéletes sorstársaim, adjatok egy esélyt a künefének!

Amikor én ott jártam, az étlapon még nem szerepelt a nitrókávé, de érdemes rákérdezni, mert remek lezárása egy ázsiai gasztrotúrával felérő lakomának.

nagy sztori | konyha | künefe | ázsia | mezze | india

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom