Egy szemészeti tanszék kutatói döntöttek úgy, hogy leírják a palacknyitás ideális módját a kockázatok elkerülése érdekében.
Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy legyünk óvatosak, amikor kinyitjuk a szénsavas italt, mert a dugó akár nyolcvan kilométer/órás sebességgel is száguldhat, és maradandó károsodást okoz, ha eltalál valakit.
Ethan Waisberg, a Cambridge-i Egyetem Szemészeti Tanszékének munkatársa és kollégái szerint egy hét és fél decis pezsgős vagy habzóboros üvegben a nyomás körülbelül háromszorosa egy normál autógumiénak. Ez pedig a dugót akár tizenhárom méterre is ellőheti.
Ha viszont a palackot lehűtjük, akkor csökken a nyomás.
Érdemes arra is figyelni, hogy kinyitásnál az üveget negyvenöt fokos szögben döntsük meg magunktól elirányítva, ügyelve arra is, hogy senki más felé ne nézzen a dugó, amit egyébként érdemes még lefelé is nyomnunk, hogy ellensúlyozzuk az üvegben uralkodó nyomást.
A kutatók szilveszteri jókívánsága, hogy míg kitűnő újévre koccintunk, őrizzük meg a pezsgőt a poharunkban, a csillogást pedig a szemünkben.
Ha még nem tudod, mit csinálsz szilveszterkor, itt és itt ajánlunk néhány különleges programot.
(Forrás: Independent, képek: Unsplash)
kinyitás | újév | palack | pezsgő | dugó | üveg
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!