Apró nyomkövetővel küzdenek az olaszok világhírű sajtjukért

A Parmigiano Reggiano gyártói apró nyomkövetőket ágyaznak be a sajtok héjába, hogy felvegyék a harcot a csalás elleni küzdelemben.

A parmezánt érintő sajtcsalás – bár elsőre furcsának tűnhet–, az igazi Parmmigiano Reggianót gyártók számára komoly probléma. A parmezán ugyanis számos más európai vagy magyar termékhez hasonlóan védett eredetmegjelöléssel rendelkezik.

A Parmigiano Reggiano Consortium, vagyis a sajtféle hivatalos kereskedelmi csoportjának becslései szerint azonban

a csalások mértéke majdnem akkora, mint a termékeladások száma.

Az autentikus Parmigiano Reggianóból származó eladások mértéke körülbelül 2,44 milliárd dollárra tehető, míg az álparmezánok piaca 2,08 milliárd dollár.

Most azonban a Parmigiano Reggiano új csúcstechnológiás megoldással veszi fel a harcot a hamisított sajtok ellen. A konzorcium összefogott a Kaasmerk Matec-kel és a p-Chippel, hogy apró, digitális nyomkövetőket helyezzenek a Parmigiano Reggianók héjába.

Az elmúlt két évtizedben egyedi alfanumerikus követőkóddal rendelkeztek a sajtok, ezt emelik még innovatívabb szintre.

A fejlesztésnek köszönhetően a konzorcium jobban tudja majd ellenőrizni saját készletét, megvédheti és megkülönböztetheti termékeit, emellett hatékonyabban tudják majd kezelni a termékvisszahívásokat vagy más gyártói problémákat is.

A konzorcium tájékoztatása szerint az új nyomkövetők tesztelésének utolsó fázisa 2022 második negyedévében kezdődik, ekkor mintegy százezer Parmigiano Reggiano sajtkorongba fogják telepíteni a technológiát. Ezt követően döntenek majd arról, hogy a sajtgyártás állandó részévé válik-e a megoldás.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

innováció | sajtcsalás | eredetvédelem | sajt | mikrochip | parmeggiano

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom